Nošení roušek bude to nejmenší. Černý scénář pro podzimní Česko

Domácí 19. července 2020 | 07:53 — Ilona Cílková
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch plánuje na podzim znovu plošné zavedení nošení roušek, protože k epidemii koronaviru se přidá i ta akutních respiračních onemocnění. Jenže tím to pravděpodobně nekončí. Roman Prymula nastínil, jak bude vypadat podzimní Česko.
Další 3 fotografie v galerii
Nošení roušek bude Prymuly to menší zlo / Pexels

Epidemiolog Prymula a hlavní tvář boje proti koronaviru považuje nošení rouček za „malé zlo“. Nediví se ani zvýšenému nárůstu nakažených posledních dnech. Připustil, že s tím se počítalo, klíčové je podle něj trasování nakažených. „Museli jsme počítat s tím, že pokud se budou rozvolňovat opatření, tak dojde k určitému nárůstu. A pokud bude nárůst stabilní někde kolem stovky denně, není důvod vracet plošná opatření.Ale v jednotlivých ohniscích bychom měli detailně trasovat případy, aby nedocházelo k dalšímu rozšiřování viru,“ řekl Prymula Seznam zprávám.

Zmocněnec vlády pro vědu a inovace ve zdravotnictví si myslí, že na severu Moravy, kde hygienici zpřísnili opatření a zavedli plošné nošení roušek, se zanedbalo testování.„V Karviné byla zanedbána rychlost opatření, protože to karvinské ohnisko už bylo skutečně velké. Pokud se jedná o ohnisko, kde jsou desítky, stovky kontaktů, tak to reálné je. Pokud už se to ale dostane do stavu, kdy tam jsou tisíce a více tisíc kontaktů, tak není úplně v silách konkrétní krajské hygienické stanice to zvládnout. A potřebuje posilu,“ doplnil Prymula.

Pro obyvatele Česka jsou podle něj roušky menším zlem než třeba zavření obchodů či restaurací. „Pokud bychom měli volit mezi rouškami a tím, že lidé nebudou chodit do podniků, nebudou chodit do škol, tak si myslím, že nošení roušek je poměrně malé zlo. Byť to obtěžuje. Ale budeme v podzimní sezoně, která už nás nebude trápit těmi vysokými teplotami, je to skousnutelné,“ doplnil Prymula. Kdy se spustí plošné nošení roušek zatím není jasné. Rozhodovat bude aktuální situace.

Co by se ale ani při větším nárůstu počtu nakažených nemělo znovu zavírat, jsou podle epidemiologa školy. Řada dětí se v září vrátí do školních lavic po půl roce. Vzor vidí v jiných státech, kde se děti ve škole střídají. „Jeden den jde jedna skupina, druhý den jde druhá skupina. Aby neztratily kontakt se školou. Protože není přijatelné, aby chodila polovina žáků do školy a ostatní byli doma. Distanční výuka zejména u menších dětí není optimální. Já si myslím, že by to mělo jít v tomto režimu,“ vysvětlil Prymula. K zajištění bezpečnosti by podle něj stačila pravidelná dezinfekce, tím spíš, že přenosy nákazy z povrchů nejsou příliš časté. Koronavirus mutuje a je nakažlivější, než byl v zimě.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu