Cena zlata vystřelila k dějinnému rekordu. Pohání ji strach z druhé vlny pandemie

Domácí 29. června 2020 | 19:09 — Ilona Cílková
Cena termínových kontraktů na zlato se během dnešního obchodování přiblížila k úrovni 1800 dolarů za troyskou unci, tedy k úrovni, kterou naposledy vykazovaly koncem roku 2011. Letošní druhé čtvrtletí, končící zítra, bude z hlediska zhodnocení zlata podle všeho nejúspěšnějším čtvrtletím od roku 2016.
Další 3 fotografie v galerii
Zlato zdražuje k nejvyšším úrovním od roku 2011 / Pixabay

Od začátku letošního roku zlato zdražilo v dolarech o zhruba 16,7 procenta. Vývoj jeho ceny je tak v kontrastu s cenou dalších drahých kovů. Stříbro je od začátku roku v dolarech zhruba na nule, palladium o tři procenta níže. Platina ztrácí dokonce šestnáct procent. V korunách kvůli letošnímu oslabení české měny zhodnocuje zlato od začátku roku o více než 22 procent, stříbro o necelých pět a palladium o půldruhého procenta. Platina se propadá v korunách o zhruba dvanáct procent.

Cenu zlata pohání vzhůru strach burz z celosvětového šíření druhé vlny pandemie koronaviru. Počet nakažených o víkendu celosvětově překonal úroveň 10 milionů osob. Nákaza se opět rychleji šíří například v amerických státech Texas, Arizona či Florida.

Zlatu konečně prospívá i prostředí historicky velmi nízkých úrokových sazeb a extrémně expanzivní měnová politika světově významných centrálních bank v čele s tou americkou, která nově nakupuje za vytvářené dolary dokonce už i jednotlivé dluhopisy amerických podniků a firem, jako je Walmart, AT&T nebo United Health.

Americká banka Goldman Sachs prognózuje, že zlato se v horizontu roku dostane nad cenovou úroveň 2000 dolarů za unci. I to pochopitelně poptávku po drahém kovu podporuje. Koronavirus neřekl poslední slovo. Druhá vlna přijde a nástup bude velmi rychlý, míní epidemiolog Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu