Spotřebitelé se začínají otřepávat, velký problém teď nastal jinde

Domácí 26. června 2020 | 08:15 — Ilona Cílková
Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červnu „odrazila ode dna“, avšak jen nesměle. Zůstává hluboko pod úrovní dlouhodobého průměru let 2003 až 2019.
Další 3 fotografie v galerii
Ekonomika se ocitla na pomyslném dně / Pixabay

Tento průměr je ve statistice ČSÚ přepočten na úroveň jednoho sta bodů, přičemž červnová důvěra v ekonomiku odpovídá 77,2 bodu. Oproti květnu, a zejména dubnu se však jedná o zlepšení. Důvod k oslavě to ale stále pochopitelně není.

Spotřebitelé se z dubnového dna „otřepali“ již poměrně výrazně, z hodnoty 80,1 na 93,3 bodu. Nálada ve firmách a mezi podnikateli ale zůstala v červnu stejná jako v dubnu, byť v porovnání s květnem mírně stoupla, a sice ze 71,6 na 73,8 bodu.

Červnový „nesmělý odraz ode dna“ mají kromě spotřebitelů na svědomí také podnikatelé v sektorech obchodu a služeb. Nálada podnikatelů v obchodu se zlepšila meziměsíčně nejvýrazněji od září 2004.

Důvěra podnikatelů ve službách pak vzrostla nejvýrazněji dokonce od začátku publikované časové řady ČSÚ, tedy od začátku roku 2003. Zásadním důvodem takto citelného zlepšení nálady v obchodu a ve službách je pochopitelně předchozí hluboký propad sentimentu – z nižšího základu se roste snáz.

Problémem je hlavně další propad nálady v průmyslu. Ta se v červnu ocitla nejníže od března 2009, kdy vrcholila světová finanční krize. Dále se v červnu zhoršila také nálada ve stavebnictví. Ta ale zůstává poměrně vysoko, je nejníže pouze za období od října 2017.

Nesporným rizikem je to, že s postupným ukončováním vládních podpůrných opatření, k němuž bude docházet v druhé polovině léta a na podzim, nastane nejen růst míry nezaměstnanosti, ale pod tlakem se opět ocitne právě i ukazatel spotřebitelské důvěry. Pro měsíc červenec je však třeba počítat s pokračováním odrazu od dna. Udeří-li druhá vlna pandemie, výrazně se změní cena nemovitostí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu