Koronavirus neřekl poslední slovo. Druhá vlna přijde a nástup bude velmi rychlý

Domácí 21. června 2020 | 11:32 — Ilona Cílková
Lidé by se měli mít na pozoru. Druhá vlna přijde a nástup bude rychlý, je přesvědčen Roman Prymula. Podobného názoru je i hlavní hygienička Jarmila Rážová, která nabádá ke zvýšenému dodržování hygienických pravidel.
Další 3 fotografie v galerii
Prymula tvrdí, že druhá vlna epidemie přijde téměř jistotou / TV Barrandov

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula tvrdí, že druhá vlna epidemie přijde téměř jistotou. Zkušenost z Izraele přitom ukazuje, že nástup druhé vlny může být velmi rychlý do deseti dnů. Je proto důležité, aby stále zůstalo v pohotovosti vše, co bylo vytvořeno ve snaze spoutat původní březnovou vlnu.

„Bojím se, aby celý systém, který byl připraven, zůstal připraven i nadále. Znovu ho stavět na zelené louce není jednoduché a nebude tolik času,“ uvedl v Interview ČT24.

„Je vysoce pravděpodobné, že nějaká druhá vlna bude. Když vidím situace v jednotlivých zemích, tak ten virus nemizí. V Izraeli už bohužel k takové vlně došlo. Znamená to, že musíme být obezřetní,“ vyzval. Upozornil přitom, že může jít o velmi rychlý proces. „V Izraeli to byla otázka deseti dnů,“ varoval. Velmi špatné by bylo, kdyby se potom pohyboval denní nárůst počtu nových případů třeba v řádu tisíců. „To je problém a je mnohem složitější zastavit takový explozivní nárůst, než když ho zastavíme třeba na úrovni 200 nebo 300,“ podotkl Roman Prymula.

Boj s druhou vlnou bude podle něj složitější i proto, že „další vlna se zavřením ekonomiky nemůže nastat, ekonomika by to nevydržela“. Že by třeba případné druhé vlně nakonec opět čelil z první politické linie jako nový ministr zdravotnictví, Roman Prymula neplánuje – ačkoli by to uvítal například předseda menší vládní strany ČSSD. „Myslím, že ne. Neříkám, že nikdy, ale v této chvíli to opravdu není na pořadu dne. Spíše se chci vrátit k odbornosti, k vlastnímu výzkumu, o který jsem ,iks‘ let přicházel,“ ujistil.

Že virus nespí, varuje i hlavní hygienička Jarmila Rážová, která nabádá ke dodržování hygienických pravidel. Souhrnně lze říci, že naprostým základem je časté mytí rukou teplou vodou a mýdlem, pravidelné dezinfikování společných prostor, užívání jednorázových papírových utěrek, udržování odstupů. Jako i jiní experti pak doufá, že se lidé změní a budou sami vytahovat roušky během sezónních respiračních onemocnění, jako je chřipka a možná právě i covid-19. Konstatovala ale, že se tato možná změna projeví až právě na podzim. Vakcína na koronavirus je nesmysl. Druhá vlna nepřijde, tvrdí mikrobioložka Peková.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...