Chvilkaři dnes vyráží do ulic s novým heslem. Výsledky zatím nejsou nic moc

Domácí 09. června 2020 | 07:05 — Ilona Cílková
Do ulic dnes opět vyráží spolek Milion chvilek pro demokracii. Heslo tentokrát zní "Máme toho dost". Protestovat se bude v Praze i na dalších místech v omezeném počtu. Kvůli riziku nákazy novým koronavirem jsou v Česku zakázané hromadné akce nad 500 osob.
Další 2 fotografie v galerii
Chvilkaři dnes budou opět demonstrovat proti Andreji Babišovi / Facebook

Na pozvánce na demonstraci stojí: "Je ale načase se i otevřeně ptát: Co chystá opozice? Kdy představí plán, jak tohle vše zastavit a porazit Babiše ve volbách? Bez silné pozitivní alternativy se nic nezmění!" Heslo "Máme toho dost" se tak zjevně nevztahuje jen na chování vlády, ale i na opoziční strany, jak míní politolog Petr Honzejk. Chvilkaři žádají větší spolupráci opozičních stran, aby hlasy jejich voličů měly v systému zvýhodňujícím velké formace větší váhu.

Spolek proti vládě a Babišovi protestuje opakovaně, před rokem uspořádal demonstraci se statisícovou účastí. Chvilkaři chtěli, aby premiér Babiš vyřešil střet zájmů, nebo aby odstoupil. Nevyřešil, neodstoupil. Naopak tlačí zákon, podle nějž by se na něj nepohlíželo jako na osobu ovládající Agrofert.

Chvilkaři chtěli, aby premiér odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, která prý ohrožuje nezávislost justice. Neodvolal. Benešová se naopak pustila do soudce, který vládě zatrhl hry s omezováním práv během koronakrize.

Chvilkaři také varovali, aby se vládní většina nepokoušela ovládnout média. Pokouší se. Do Rady ČT prošli adepti ve shodě s elaborátem poslance ANO Berkovce, který kádroval kandidáty podle toho, jak Babišovi půjdou na ruku.

Demonstranti by se dnes měli v Praze na Staroměstském náměstí sejít v omezeném počtu, protože kvůli riziku nákazy novým koronavirem jsou v Česku zakázané hromadné akce nad 500 osob. Pořadatelé proto chtějí vymezit koridor, do kterého pustí jen předepsaný počet lidí. Lidé, kteří se do vymezeného prostoru nevejdou, budou moct podle spolku svůj názor vyjádřit individuálně. S nařízením úřadů ale Milion chvilek nesouhlasí, a chystá proto správní žalobu. Zrušil také plánovaných pochod k sídlu vlády. Babiš ho označil za vlastizrádce, on teď odhalil jeho do očí bijící střet zájmů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu