Vláda nám lže a nemá pod kontrolou epidemii, ale občany, říká uznávaný psycholog

Domácí 03. května 2020 | 14:47 — Ilona Cílková
Zakázat cokoliv je aktivitou vyžadující řádově sekundy, rozvolnit situaci poté je kumšt. A jde také o to, jak dlouho si vláda chce nabyté pravomoci, alespoň některé, ponechat.
Další 3 fotografie v galerii
Podle psychiatra Radkina Honzáka nám od samého počátku tohoto maléru vládní představitelé lžou / Česká televize

Podle psychiatra Radkina Honzáka nám od samého počátku tohoto maléru vládní představitelé lžou a předstírají, že jsou spasiteli stále viditelnými na obrazovkách, zatímco jediné, co udělali, bylo, že rozfofrovali neuvěřitelné sumy, že nepochybně sami netratili, že vydali několik postupně (někdy ze dne na den) se rušících, pardon, zrušujících, příkazů a nařízení, jejichž cílem bylo také okrást velkou skupinu občanů (ještěže máme soudy, byť je prezident neuznává), a že ve své velkoleposti v současné době odmítají širší diskuzi s kýmkoliv jiným než s vlastními přikyvovači. To je dost špatné rozhodnutí, zejména když hodlají přesouvat odpovědnost na různé odborníky.

Při nákupu ochranných pomůcek dostaly přednost čínské firmy před českými, ačkoliv ceny byly několikanásobné a někteří zprostředkovatelé více než podezřelí. Odborné posudky a stanoviska jasně mluví o nespolehlivosti čínských testů, ale když už je ministr koupil, ať je to ještě dražší, udělá s nimi velkolepý výzkum, jehož výsledky budou na kočku. Ony by byly i za standardnějších okolností, protože chování viru je podivuhodné a stejně tak chování lidské imunity při setkání s ním.

Nevím, jak se soudy postaví k žádostem o náhrady za prvních čtrnáct dnů nouzového stavu, kdy protiústavně řídil všechno místo krizového štábu jeden vševědoucí a všemohoucí premiér, poletující občas v bílém plášti, nebo v náhubku s pomlázkou, zatímco prezident se svými dvanácti apoštoly hodovali v Lánech. Byl to stav existující v rozporu s právem a postižení se asi ozvou.

Všechna doporučení krizových intervencí se vyslovují pro co nejširší diskuzi a závěrem shodu odborníků; ti se podobně jako české firmy na výrobu ochranných pomůcek nabízejí, ale vláda si hodlá vystačit s jedním Prymulou a ekonomické poradce (nabídl se NERV a byl zapuzen) pro jistotu zatím tají. Nutno ale říci, že chování opozice, s výjimkou Pirátů, kteří se berou za práva lidí, ale koncepci zatím také neukázali, je stejně bezhlavé.

Když už jsou představitelé vládní moci ochotni dále nalhávat, jak všechno zvládnou, chtěl bych slyšet hlas opozice, která v parlamentu také do té polívky vidí, jak na tom jsme a co hodlají dělat oni, než si hlídat platy a držet se u koryt! Vláda se nechová fér. Ať se omluví a odejde, říká Miroslav Kalousek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu