Velká Británie se v boji s koronavirem vydává jinou cestou než zbytek světa. Riskantní, nebo geniální plán?

Domácí 17. března 2020 | 09:21 — Ilona Cílková
Británie se vydává jinou cestou než zbytek světa. Věří, že lze virus přelstít. Následující týdny ukážou, jestli Británie objevila cestu, jak se vypořádat s virem bez velkých omezení, nebo nakonec bude muset přistoupit k osvědčeným metodám a uvalit na zemi karanténu.
Britská vláda tvrdí, že aby stádní imunita byla účinná, musí se nakazit 60 % obyvatelstva / Pixabay

Velká Británie koronavirus považuje za velké nebezpečí, ale rozhodla se nedělat nic. Jejím cílem je naopak nakazit co nejvíce lidí. Britská vláda tvrdí, že masová karanténa a další restriktivní opatření nefungují. Mohou pomoci dostat nemoc pod kontrolu, ale nejde je udržovat donekonečna, a jakmile se omezení zruší, tak se epidemie znovu rozběhne. Britové také očekávají, že koronavirus ustoupí v letních měsících, ale na podzim se vrátí v plné síle.

Jediný způsob, jak koronavirus porazit napořád, je podle Britů vybudovat si komunitní imunitu. Jakmile je ve společnosti dostatečně velká imunita, nemoc se nemůže jednoduše šířit, a jsou tak chráněni i zranitelní členové společnosti. Vzhledem k tomu, že neexistuje vakcína, jediný způsob, jak imunitu získat, je nakazit se a poté se vyléčit.

To je důvod, proč Britové naprosto programově neuzavírají velké části země. Fotbalové zápasy a další velké akce jsou zakázané teprve od tohoto týdne. Školy zůstávají otevřené. Vláda také zkrátila karanténu pro lidí s příznaky na sedm dní, tvrdí, že po tomto období drtivá většina již není infekční.

Podle vlády je hlavní počet nemocných rozložit co nejvíce v čase, největší nebezpečí je, aby pod přílivem nakažených nezkolaboval zdravotní systém, jak se to stalo třeba v Lombardii. Vláda proto nejspíše v následujících několika týdnech nařídí povinnou karanténu pro všechny lidi nad sedmdesát a další ohrožené skupiny, a to až na čtyři měsíce. Další restrikce chce zavádět postupně, aby mohla regulovat počet nemocných. Tvrdí, že klíčové je načasování. Prý jakékoliv nové omezení se během šesti až osmi týdnů omrzí a lidé ho přestanou dodržovat. Proto je potřeba ho správně načasovat. Například květnové komunální volby byly odloženy o rok. Vláda totiž očekává v tom čase vrchol epidemie.

Plán zní velmi chytře a experti se shodují, že by mohl fungovat. Je ale velmi riskantní. Stačí nezvládnout přísun nemocných a britský zdravotnický systém, který i tak nemá nejlepší pověst, rychle zkolabuje. Dále kritici plánu vyčítají, že se opírá o mnoho hypotetických úvah. Historie i dění v Číně a dalších zemích ukazuje, že karantény fungují. Druhá vlna nemoci na podzim není zaručená.

Nejzávažnější je však kritika, že britská politika povede ke zbytečným úmrtím. I když se podaří izolovat seniory a další ohrožené, jsou případy, kdy koronavirus zabil mladší, zdravé lidi.

Vládní politika ve stylu „musíme se všichni nakazit“ se nesetkala s pochopením a o víkendu ministr zdravotnictví Matt Hancock již plán mírnil. „Imunita stáda není naší politikou, není naším cílem, naším cílem je chránit životy,“ řekl v talkshow Andrewa Marra. To je ale v přímém rozporu s informováním a chováním vlády v posledních týdnech. Také vláda oznámila speciální pravomoci jako zabavení hotelů pro vytvoření nouzových nemocnic, karantény na celé oblasti a uzavření hospod, které chce využít, kdyby se situace vymkla kontrole. Ve velkém chystá nákupy zdravotnických pomůcek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu