Češi budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Co nejvíce zdraží?

Domácí 19. října 2019 | 04:05 — Ilona Cílková
Růst cen v oblasti tuzemské výroby byl i letos v září přiměřený a nepředstavuje tak z hlediska České národní banky, která ze zákona pečuje o cenovou stabilitu, důvod ke znepokojení, ani důvod k přehodnocení stávajícího základního směřování měnové politiky.
Citelně zdražuje hlavně vepřové maso, ale i ovoce / Shutterstock

Úrokové sazby ČNB se letos zvyšovat nebudou, příští rok je pravděpodobnější jejich snížení než zvýšení, konstatoval ekonom Lukáš Kovanda. Ceny průmyslových výrobců v září rostly meziročně tempem 1,9 procenta, v souladu s očekáváním trhu. V srpnu růst činil 2,1 procenta. „Průmyslníky tíží hlavně pokračující citelný růst cen energií, zejména elektřiny, meziročně o 7,7 procenta. V potravinářském průmyslu stoupá zejména cena masa a výrobků z něj," podotkl Kovanda.

Klíčovým důvodem je epidemie afrického moru prasat, která loni v létě propukla v Číně a od té doby se šíří nejen v Asii, ale částečně i v Evropě. Chovy jsou ve velkém vybíjeny, aby se zamezilo dalšímu šíření epidemie. V Číně meziročně ceny masa zdražují o zhruba 50 procent a země musí zejména vepřové v rostoucí míře dovážet, což vytváří celosvětový cenový tlak, v jehož důsledku stoupá cena masa i v ČR. V Česku se však přidává také třeba růst cen energií nebo mezd.

Epidemie afrického prasat se promítá i do cen zemědělských výrobců. Cena jatečných prasat v ČR vzrostla v září meziročně o 24 procent. „Zemědělští producenti se nadále utkávají s dopady loňského suchého a letošního kolísavého počasí. V důsledku loňské nízké sklizně brambor, jedné z nejhorších v historii ČR, a stále nedobré úrody letošní, zdražovaly brambory v září meziročně o bezmála třicet procent, nejstrmější cenový nárůst mají však za sebou," konstatoval Kovanda. O více než dvacet procent roste cena ovoce, jehož úroda je letos slabší než loni. Suchý a teplý rok 2018 sice nepřál pěstitelům zeleniny, ale sadařům a ovocnářům většinou ano. Například sklizeň jablek letos meziročně poklesne o třicet procent, kvůli jarním mrazíků i letním krupobitím.

„Jednalo by se tak o jednu z nejhorších sklizní jablek v novodobé historii ČR. Špatná úroda se v cenách jablek projeví postupně, během následujících měsíců. Do ceny pro konečného spotřebitele se ale promítne také například efekt levné polské či italské konkurence, a tedy i tamní letošní úroda jablek," řekl Kovanda.

Právě i kvůli horší úrodě ovoce v ČR letos zdražují pálenky, meziročně zatím o pět až deset procent. „Důvodem je kromě relativního nedostatku ovoce k pálení opět také růst cen energií a vody a dalších nákladů. Lze očekávat, že cena pálenek může nakonec letos vyskočit meziročně o deset až patnáct procent," uzavírá ekonom.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu