Čeští řidiči si neoddechnou. Přichází další špatná zpráva

Domácí 17. února 2022 | 09:07 — Ilona Cílková
Kvůli stoupající ceně ropy, která již atakuje 100 dolarů za barel, jsou nyní pohonné hmoty v České republice nejdražší za poslední dva měsíce. Tankování se prodraží jak běžným řidičům, tak třeba i firmám. A ani v nejbližších týdnech nebude lépe, varuje ekonom Lukáš Kovanda.
Další 1 fotografie v galerii
Pohonné hmoty budou dál zdražovat / Depositphotos

Pohonné hmoty v ČR dále zdraží. Okamžitě dodávaná ropa Brent nyní totiž zdražuje nad 100 dolarů za barel, poprvé od roku 2014. A to hlavně kvůli nepolevujícímu napětí na rusko-ukrajinské hranici, píše ve své tiskové zprávě ekonom Lukáš Kovanda.

V uplynulých sedmi dnech zdražil benzín o 35 haléřů na litr na 37,13 koruny za litr. Jen o sedm haléřů tak zaostává za svým maximem za celé období od roku 2012, na něž zdražil loni v listopadu. Cena nafty vzrostla v uplynulých sedmi dnech o 29 haléřů za litr na cenu 36,06 koruny za litr. Jen o tři haléře tak její cena zaostala za svým maximem za celé období od roku 2014, na něž zdražila taktéž loni v listopadu. "Je jen otázkou dneška, případně nejbližších dní, než obě zmíněná mnohaletá maxima budou pokořena. Pohonné hmoty totiž zdraží i v příštích sedmi dnech, opět v rozsahu kolem třiceti haléřů za litr," konstatoval Kovanda.

Cena ropy Brent totiž v uplynulých svou týdnech vzrostla o zhruba pět procent. Koruna navíc ve stejném období vůči dolaru mírně oslabila. Oboje nahrává dalšímu růstu cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Ropa Brent tento týden poprvé od roku 2014 zdražila nad úroveň 96 dolarů za barel, a to na svém nejsledovanějším termínovém kontraktu, aktuálně s dubnovým datem dodání. Kontrakt na rychlejší než dubnové dodání Brentu, označovaný jako „Dated Brent“, už se ovšem přehoupl přes úroveň 100 dolarů za barel. Včera se barel ropy v rámci kontraktu na „Dated Brent“ prodával za 100,80 dolaru, tedy nejdráže od září 2014.

Uvedený růst ceny ropy v rámci kontraktu „Dated Brent“, prodávané a nakupované přímo v Severním moři, kde se ropa typu Brent těží, signalizuje napjaté podmínky na celém trhu s ropou. "Zároveň předznamenává, že i cena nejsledovanějšího termínového kontraktu by mohla v dohledné době překonat psychologickou úroveň 100 dolarů za barel. To by bylo taktéž poprvé od roku 2014. Obchodníci nyní ropu okamžitě nakupují s takovou vervou, že její ceny vyhánějí až nad 100 dolarů za barel, neboť se stále obávají možné invaze Ruska na Ukrajinu," sdělil Kovanda s tím, že Ruskem podporovaní luhanští separatisté totiž nyní tvrdí, že ukrajinské síly v noci na dnešek porušily klid zbraní. Spojené státy přitom rozporují tvrzení Kremlu, že se ruská vojska od ukrajinské hranice stahují. "To vše vrací na světové trhy, a nejen s ropou, nejistotu, a vytváří tak tlak na růst cen ropy," vysvětlil Kovanda. 

O mimořádně napjaté situaci na trhu s ropou, jež dláždí cestu jejímu dalšímu cenovému růstu, svědčí podle Kovandy i to, že rozpětí mezi cenou barelu Brentu v rámci měsíčního termínového kontraktu a mezi jeho cenou v rámci šestiměsíčního kontraktu nyní dosahuje bez jediného cenu osmi dolarů, tedy nejvíce v historii sledování od roku 2007 (viz graf níže). "Obchodníci s ropou jsou tedy ochotni za rychle dodanou ropu platit rekordní přirážku, což signalizuje jejich značnou obavu z vývoje zejména v nejbližších týdnech, obavu z rusko-ukrajinské války a z citelného zdražení ropy Brent výrazně nad 100 dolarů za barel. Zároveň sází na prudké oživení globální ekonomiky a poptávky po palivech a ropě v souvislosti s odezníváním covidové hrozby jménem omikron," řekl dále ekonom.    

Je přesvědčený, že v příštích sedmi dnech zdraží pohonné hmoty také v dalších zemích EU, nejen v Česku. Benzín i nafta jsou nyní v celé EU suverénně nejlevnější v Polsku. Mimořádně tak Polsko vykazuje ještě nižší ceny pohonných hmot než „tradiční premianti EU“, Bulharsko nebo Rumunsko. Důvodem zlevnění cen pohonných hmot v Polsku je snížení tamní DPH na ně z 23 na osm procent, k němuž s platností na půl roku došlo letos 1. února. V přepočtu do korun vyjde litr benzínu v Polsku o zhruba devět korun levněji než v Česku. Draho je a ještě mnohem dráž bude. Evropská komise přichystala další směrnici.

Zdroj: lukaskovanda.czkurzy.cztheice.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu