Zásadní důvod, proč se lidé přestali očkovat. Expertka zpražila Výborného v přímém přenosu

Domácí 01. listopadu 2021 | 09:12 — Ilona Cílková
S budoucí vládou skončí zmatky ohledně nařízené proti koronaviru, říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Podle něj potřeba zvážit, zda vláda znovu zavede proplácení testů, jak dříve avizovala. Důležité je také promyslet otázku uznávání protilátek. Především se však podle něj musí poslouchat názory odborníků.
Jedním ze zásadních záseků, proč se zastavila vůle lidí se očkovat, byla ohromná předvolební kampaň na propagaci protilátek / Depositphotos

Výborný na Primě diskutoval o aktuální covidové situaci s náměstkyní Koziar Vašákovou. Ta hned v úvodu otevřeně prohlásila, že Ministerstvo zdravotnictví vyvíjí tlak na neočkované, aby se očkovat nechali. Poté tvrdě uhodila na Výborného, že právě díky opozičním politikům se dnes opět zaplňují nemocnice.

„Svým způsobem je to opravdu tlak na neočkované, protože my už v létě jsme říkali docela důrazně, že na podzim znovu přijde další vlna covidu a že jediná šance, jak ji projít se ctí, je mít naočkovanou co největší část populace. Protože to bude jediný zásadní určující parametr, který pak řekne, kolik lidí těžce onemocní, kolik lidí bude ve vážném stavu, kolik se dostane do nemocnic a kolik lidí zemře," popsala situaci v diskusi na CNN Prima NEWS.

„Zcela jasné je, že Česko si zvolilo tu cestu mezi západními zeměmi, kde je větší víra v medicínu založenou na důkazech, více lidé věří tomu, co jim říkají odborníci, méně věří těm dezinformacím, které se šíří z různých jiných kanálů, a mezi východem, kde se věří různým dezinformacím, hoaxům a zcela iracionálním věcem. My jsme někde na pomezí, a tudíž jsme nabrali ten rizikovější scénář,“ pokračovala náměstkyně ministra zdravotnictví.

„Ten tlak v podstatě je i ten, že přestává být hrazeno preventivní testování u jedinců nad 18 let. To považujeme za velmi racionální. My už jsme to chtěli udělat od 1. 9. Je to podle mého soudu velmi motivační pro ty, kteří neslyší na odborný názor, ale slyší více na ekonomický tlak. Zavedly to v podstatě veškeré ostatní země, aby ukázaly, že to očkování je preferované. Navíc to testování odčerpává miliardy, které bychom mohli použít na léčbu nádorových onemocnění kardiovaskulárních chorob a dalších onemocnění,“ uvedla Martina Koziar Vašáková.

Bohužel jedním ze zásadních záseků, proč se zastavila vůle lidí se očkovat, byla ohromná předvolební kampaň na propagaci protilátek a tzv. přirozené imunity. To podle Vašákové udělalo ohromnou škodu ve vakcinaci a byla to totální dezinformace a propagace věcí, které nemají žádný odborný podklad. To nakonec uznal i Nejvyšší správní soud, který řekl, že mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví bylo založeno na důkazech. „Pět až šest procent jste tím uvedli v omyl, oni se nedali očkovat a teď to jsou oni, kdo leží v těch nemocnicích a leží na těch arech a jipkách," zpražila náměstkyně Výborného. Lidé podléhají dezinformacím a bludům. Podle toho u nás situace vypadá, říká expertka.

Zdroj: cnniprima.partie.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu