Jako přes kopírák. Česko se řítí do stejného průšvihu jako loni, varují experti

Domácí 22. října 2021 | 07:11 — Ilona Cílková
Na tom, že koronavirová situace v Česku se nevyvíjí dobře, se shodují téměř všichni odborníci. Na řešení covidové situace se však názory různí. Zatímco šéf České lékařské komory nová vládní opatření podporuje, biochemik Zdeněk Hostomský nařízení kritizuje. Exministr Roman Prymula je pak považuje za nedostatečná.
Epidemie v Česku se nevyvíjí dobrým směrem / Depositphotos

Čísla nakažených v Česku skokově rostou a situace až nápadně připomíná vývoj epidemie v loňském roce. Zvyšuje se i počet hospitalizovaných. A čísla porostou dál, shodují se odborníci.

„I kdyby se stal zázrak, čísla jen porostou a zdravotnická zařízení musí být připravená. Kvůli krizovým plánům bude odsunuta péče pro necovidové pacienty, což je obzvláště bolestné, protože je už třeba měla jednou odložené," uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle lékaře se jedná hlavně o etický problém, protože většina slušných lidí, kteří jsou oběťmi nezodpovědnosti lidí, kteří očkování odmítají. Kubek tak plně podporuje nová opatření vlády, která zvyšují tlak k očkování, aby přestali být černými pasažéry. Nemůžeme dojít do dalšího lockdownu.

Kubek rovněž připomíná, že testy, které jsou indikované ze strany lékaře, budou hrazené. Proplacené je budou mít i ti, kteří se nemohou očkovat, mladiství nebo ti, kteří jsou očkovaní nebo rozočkovaní.

V případě, že se nenaočkovaný bude cítit nemocný, může zavolat praktickému lékaři, aby mu vystavil žádanku. I v takovém případě bude test zdarma. „Virus volby nezajímají, prudce se zhoršuje situace  v nemocnicích, máme tu 400 tisíc seniorů, kteří jsou oběťmi fake news a blábolů," uvedl Kubek  pro CNN Prima NEWS. 

Biochemik Zdeněk Hostomský naopak nová vládní nařízení zkritizoval. „Vláda přestřelila, panu Vojtěchovi jsem velice fandil, třeba v tom, jaký kladl důraz na vakcinaci, ale znovuzavádění roušek je alibismus,“ pustil se do vlády Hostomský. V boji s koronavirem připodobnil vakcínu ke kanonádě a roušky k pistolkám. „Jde o amatérismus, není to založeno na vědě. Nutit děti nosit roušky a myslet si, že to zachráníme. Delta se šíří rychle, nemůžeme používat praktiky z loňského roku," podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj povinnost nošení roušek nebo respirátorů představuje trestání dětí.

Hostomský se zpoplatněním testů souhlasí. Nevidí totiž důvod, aby se na úkor nenaočkovaných platily z peněz daňových poplatníků. „Jsem velký zastánce vakcinace, máme na to data. Očkování funguje, sice zcela neochrání před infekcí, ale před smrtí a těžkým průběhem ano. Kdokoli se cítí ohrožen, měl by se nechat očkovat,“ myslí si Hostomský.

Podle exministra zdravotnictví jsou nová vládní opatření jsou pro zastavení epidemie nedostatečná. „Pokud chceme epidemii zastavit, opatření jsou nedostatečná. Přístup je v Česku ale jiný, chceme ji oslabit, aby nenarůstala tak rychle. Na to budou mít restrikce vliv. Je ale otázkou, zda se podaří křivku zploštit," zhodnotil situaci Roman Prymula. Opatření se podle něj projeví za 7 až 10 dnů. Do té doby bude přibývat nakažených i hospitalizovaných. „Čeká nás zrychlování epidemie, v nemocnicích je kolem 620 lidí a počet se bude zvyšovat. Kapacita zdravotních zařízení by ale neměla být ohrožena, v některých regionech však může dojít k odložení plánované péče," upozornil epidemiolog. Česko zažívá koronavirové déjà vu. Úplně zbytečně nám hrozí další lockdown.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu