Kdo se těší na babí léto, má smůlu. Předpověď na nejbližší dny nepotěší

Domácí 26. srpna 2021 | 04:59 — Ilona Cílková
Na konci srpna i začátku září bude v Česku dále chladno. Do konce prázdnin se teploty dostanou maximálně na úroveň kolem 20 stupňů a bude pršet. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Po začátku září už ale zřejmě bude srážek ubývat.
Další 4 fotografie v galerii
Na teplo můžeme v příštích dnech zapomenout / Depositphotos

Už v předchozích dnech teploty klesly a objevily se přeháňky i bouřky. Ve zbytku tohoto týdne a na začátku příštího teploty vystoupají podle ČHMÚ nejvýše na 22 stupňů. Většinou ale budou pod 20 stupni a v noci mohou klesnout až na šest stupňů. Vesměs bude v nejbližších dnech oblačno s přeháňkami a mohou se znovu objevit také bouřky. 

Celkově budou teploty v příštích čtyřech týdnech pod dlouhodobým průměrem pro toto období. Zvláště nejbližší dva týdny od pondělí do 5. září budou chladné. Až v týdnu od 6. do 12. září se pravděpodobně mírně oteplí a teploty se dostanou alespoň na úroveň dlouhodobého průměru.

Pršet bude nejvíce zřejmě v tomto týdnu, příští týden už budou deště slábnout a nejméně srážek z příštích čtyř týdnů spadne asi v týdnu mezi 6. a 12. zářím. Období do 19. září bude tedy na našem území jako celek teplotně podprůměrné. Meteorologové ale slibují, že babího léta se dočkáme. Oteplovat by se mělo ve třetím zářijovém týdnu. 

Pro podzim jsou typické dva meteorologické jevy vázáné na září a říjen. Těmito obdobími jsou mariánské léto a babí léto. A právě mariánskému létu předchází jilské ochlazení. A co nám o těchto jevech říká lidové meteorologie?

Jilské ochlazení

Přestože denní teploty na přelomu měsíců srpen a září jsou ještě poměrně vysoké, dochází právě v tomto období (od konce srpna do 5. září) z asi 60procentní pravděpodobností k výraznějšímu ochlazení, kdy dny svým charakterem spíše než léto připomínají počínající podzim. V minulosti byly dokonce během jilského ochlazení zaznamenány první ranní mrazíky.

Mariánské léto

V období zhruba od 5. do 10. září se poměrně pravidelně objevují teplé slunečné dny. Někdy je mariánské léto zaměňováno s babím létem, ale to přijde až později.

Ludmilsko-matoušské pozdní léto

Ludmilsko-matoušské pozdní léto přichází s asi 65procentní pravděpodobností přibližně od 10. do 25. září. V tomto čase dochází již k výraznému poklesu denních teplot, zároveň je typická i jejich velká rozkolísanost. V kronikách jsou zaznamenány nejen mrazy, ale i sníh.

Babí léto

Je to období klidného slunečného počasí s výrazným nočním ochlazením, s častými ranními mlhami a občas i mrazíky a mrazy. Pokles teplot je plynulý, bez výraznějších výkyvů. Babí léto nepředstavuje nějaké jisté, časově omezené období. Pro období babího léta (od 25. září do 20. října) jsou typické velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami, což je důsledkem bezoblačné oblohy, která nebrání vyzařování tepla ze zemského povrchu. Dalším typickým rysem babího léta jsou vedle zbarvujícího se listí hlavně mladí pavoučci poletující na svých pavučinách. Nejvýraznější část babího léta, která je typická svými výrazně teplými dny, se nazývá léto svatého Václava (přibližně od 25. září do 5. října). Na Česko se řítí krupobití a přívalové lijáky. V těchto krajích by měli být lidé ve střehu.

Zdroj: chmi.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu