Virus už nikdy nezmizí. Imunolog řekl, čeho bychom se měli na podzim skutečně obávát

Domácí 25. května 2021 | 09:08 — Ilona Cílková
Týden co týden pozorujeme pokles počtu nakažených virem SARS-CoV-2. K dnešnímu dni jsou data velmi nízká a pohybují se na hranici statistické chyby. Jak dlouho to vydrží? Přijde na podzim další vlna?
Další 3 fotografie v galerii
Radím sundat roušky u všech, kteří jsou vakcinovaní a imunní, říká lékař / Depositphotos

Počty nově nakažených nemocí covid-19 klesají a rozvolňují se přijatá opatření. „Jsem přesvědčen, že v zásadě je po všem. Ukazují to všechna čísla. Ukazují to klesající počty nakažených. Ukazují to prudce klesající počty lidí v nemocnicích, počty umírajících, tedy to nejstrašnější," konstatuje v rozhovoru pro Český rozhlas imunolog Jiří Šinkora, který patří k našim největším odborníkům na buněčnou imunitu.

Současný klesající trend ale neznamená, že virus zmizí a už se nikdy neukáže. Naopak. „Tento virus by se totiž, na rozdíl od některých jiných, šířil v populaci o tehdy, kdyby bylo proočkováno sto procent lidí. Dál se bude pokoušet hledat hostitele a zlepšovat své schopnosti, jak se množit na lidských sliznicích. Nic horšího než rýmu a virózu by už způsobit neměl," je přesvědčen Šinkora. Podle imunologa hrozí, že tím, jak se bude stále testovat, se nejpozději na podzim křivky otočí a půjdou opět nahoru. Bude pak zřejmě velmi obtížné přesvědčit politiky a vystrašenou veřejnost, že není důvod k panice.

Získaná imunita podle něj vydrží dlouho. „Úplně nejlepší bude, až sundáme roušky a koronavirus mezi námi začne cirkulovat. A bude se té imunitě znovu a znovu připomínat. Pak bude ta imunita celoživotní," říká Šinkora a poukazuje na to, že čtyři další typy koronavirů seniorům nic vážného nezpůsobují, protože si je pamatují z dob, kdy byli dětmi. „Mají tu smůlu, že když jim bylo 65, tak přišla pátá invaze koronavirů a oni jsou v tom stádiu života, kdy je pro ně nový koronavirus smrtící. Je to generační věc," vysvětluje.

Lidé dnes kvůli koronavirovým opatřením žijí ve sterilnějším prostředí, a to víc než dřív. „To je asi ta největší katastrofa, která vychází z izolace a nošení roušek. Naše imunita potřebuje podněty. Abychom si ji udrželi, zejména proti tzv. komenzálům, kteří s námi žijí pořád, potřebujeme reaktivaci. Aby se imunita trénovala, zesilovala a zaostřovala," zdůrazňuje.

Jak se bránit? A je zapotřebí stále nosit ochranu nosu a úst? „Radím sundat roušky u všech, kteří jsou vakcinovaní a imunní. A u těch, co se nebojí," doplňuje Šinkora s tím, že kdo se bojí, má se nechat naočkovat. Veřejnost je podle něj vystrašená, protože odborníci místo toho, aby popisovali reálný stav, tak strašili a straší. Největším imunosupresivem je podle něj strach a stres. „A jestliže se někdo toho viru bojí, tak má daleko menší šanci, že se s ním účinně vypořádá v případě infekce," konstatuje imunolog. Nelze vyloučit, že virus unikl z laboratoře, mají podezření vědci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu