Experti radí, na co by lidé neměli o Vánocích spoléhat. Tento model je nejbezpečnější

Domácí 20. prosince 2020 | 08:59 — Ilona Cílková
Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby lidé omezili rodinná setkání o Vánocích. Roušky by měli nosit i v soukromí obývacích pokojů při rozbalování dárků. Organizace tvrdí, že i malá setkání mohou představovat vysoké riziko nákazy.
Další 3 fotografie v galerii
Nejlepší setkání by bylo to, které se letos vůbec neuskuteční / Depositphotos

Pokud je to možné, lidé by se měli o svátcích potkávat především venku. Jak by mělo vypadat bezpečné setkání s rodinou podle exministra Romana Prymuly? „Kromě obecných zásad, které platí všude, by mělo platit to, že nyní máme k dispozici antigenní testy a těmi můžeme eliminovat přímé riziko nakažení bližních. Zejména těch, kteří jsou ve vyšším věku," uvedl Prymula pro Český rozhlas.

„Podle regulí by setkávání rodin mělo být omezeno. Je logické, že když máte pět dětí, tak tam budou také, ale jinak pro setkání by mohly být vyčleněny různé dny. Když budu na Štědrý den se šesti nebo osmi dalšími přímými příbuznými třeba z jedné domácnosti, tak to není problém. V dalších vánočních svátcích se můžeme potkávat s dalšími osobami, ale na jednom místě by jich nemělo být zase tolik, abychom nezvyšovali riziko nákazy a šíření," radí bývalý minstr zdravotnictví.  

Podle imunloga Václava Hořejšího by bylo nejlepší, kdyby lidé omezili kontakty i s nejbližší rodinou. Kdyby se raději se svými starými rodiči nebo prarodiči setkávali prozatím spíše nějakým elektronickým způsobem, třeba přes Skype nebo po telefonu. Nebo aby se s nimi setkali někde venku, kde třeba fouká vítr, aby bylo riziko minimalizované.

„Lidé by se opravdu neměli spoléhat na to, že si teď nechají udělat antigenní test, který jim vyjde negativně, a za čtrnáct dní nebo za týden půjdou za svými prarodiči a myslí si, že je to bezpečné. Na to by se rozhodně spoléhat neměli a měli by dbát na to, aby celkově omezili kontakty na minimum a vydrželi to do té doby, než budou očkovaní," uvedl pro Český rozhlas Hořejší. 

Antigenní testování je podle expertů důležité, ale nesmí se zapomínat, že tyto testy jsou ve srovnání s klasickými PCR testy méně citlivé. To, že mu v antigenním testu vyjde, že je negativní, rozhodně neznamená, že je člověk bezpečný a že nemůže mít třeba začínající infekci nebo její menší nálož. Pozitivní výsledek do značné míry potvrzuje, že je člověk opravdu infikovaný, že je třeba v situaci, kdy sice ještě nepociťuje příznaky, ale přesto už má v sobě dostatek viru, takže je tímto testem detekován. Nedá se to ale považovat za to, že je člověk stoprocentně čistý.

Proto je důležité zvážit všechna rizika. V současné epidemiologické situaci je nejlepší všechny kontakty omezit na minimum a letošní Vánoce pojmout trochu jinak a hlavně bezpečněji.   Po Vánocích nás čeká ledová sprcha, varují experti. Start do nového roku nevypadá vůbec dobře.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Solární revoluce ve světě chytrých hodinek! Objevte hodinky nabíjené solární energií

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu