Nezaměstnanost je v ČR stále velmi nízká. Náraz ale přijde na podzim

Domácí 05. září 2020 | 07:06 — Ilona Cílková
Míra nezaměstnanosti v ČR se stále drží zázračně nízko. V srpnu dosáhla úrovně 3,8 procenta a stále pozitivně překvapuje. Podle ekonomů se ale situace na podzim výrazně změní.
Další 3 fotografie v galerii
Během podzimu lze očekávat postupný nárůst míry nezaměstnanosti / Pixabay Elchinator

Míra nezaměstnanosti v ČR se stále drží zázračně nízko. V srpnu vykázala úroveň 3,8 procenta, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Míra nezaměstnanosti v ČR tak i během koronovirové krize zůstává nejnižší v EU. Jedním z klíčových důvodů je kromě setrvačnosti trhu práce, zpravidla dvou měsíčním výpovědní lhůtám a vládním opatření na podporu zaměstnanosti také to, že český trh práce má stále poměrně značnou absorpční schopnost. To znamená, že ještě z doby před koronavirovým úderem je tu vytvořený „polštář: spočívající v enormním nadbytku volných pracovních míst, který tlumí koronavirový náraz ekonomiky.

Příznivý výsledek je ovšem zkreslen i tím, že jen část lidí, kteří během koronavirové krize přišli o práci, se již nahlásila na příslušném úřadu práce.

Během zbytku roky lze očekávat postupný nárůst míry nezaměstnanosti, která by tak letos měla vystoupat k úrovni šesti procent. To proto, že bude postupně slábnout efekt opatření zaváděných za účelem podpory ekonomiky a udržení zaměstnanosti během koronvairové krize, jako je ošetřovné nebo program Antivirus, zavádějící specifickou formu kurzarbeitu. Mnozí propuštění lidé, kteří se z nejrůznějších důvodů dosud nenahlásili na úřadu práce, tak do konce roku učiní, což jen dále přispěje k růstu míry nezaměstnanosti. Navíc nás v příštích letech čeká výrazný růst cen.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu