V Kolumbii se šíří panamská nemoc. Ceny oblíbeného ovoce to rapidně zvýší

Zahraniční 18. srpna 2019 | 04:06 — Ilona Cílková
V Kolumbii se nyní varovně šíří nákaza „banánového moru“. Přesněji jde o takzvanou panamskou nemoc, což je plíseň, která napadá a likviduje banány. Kolumbie je přitom největším vývozcem banánů do České republiky. Už nyní přitom banány v Česku citelně zdražují, kilogram momentálně vyjde na zhruba 33 korun.
Další 2 fotografie v galerii
Plíseň se může rozšířit zemí Latinské Ameriky / Shutterstock

V Česku se ročně zkonzumuje zhruba 160 tisíc tun banánů, přičemž letos se Kolumbie podílí na celkovém dovozu do ČR zhruba z jedné pětiny. Navíc Kolumbie sousedí s Ekvádorem, což je největší světový vývozce banánů vůbec. Plíseň se může rozšířit právě i do Ekvádoru a dalších zemí Latinské Ameriky.

Plíseň, která „banánový mor“ způsobuje, se označuje kódem TR4 (Tropical Race 4). Napadá i banány odrůdy Cavendish. Jenže to je problém, neboť bezmála polovina světové produkce banánů je právě odrůdy Cavendish. Zejména proto, že je „ekonomická“, tedy vykazuje vysoký výnos na hektar. A je také poměrně skladná, totiž má ideální parametry na převoz, třeba i ten mezikontinentální.

Fakt, že z více než tisícovky různých odrůd banánů, které na světě existují, zrovna Cavendish takto dominuje, snižuje diverzitu a usnadňuje to šíření nákazy, jakou je právě „banánový mor“. Nízká diverzita, tedy značná převaha jedné jediné odrůdy, snižuje „imunitu“ banánovníků vůči infekci či plísni.

Plíseň už v Kolumbii poničila stovky hektarů banánové úrody. Kde se plíseň rozšíří, tam nerostou banány třeba dalších třicet let, protože plíseň zůstává v půdě. Pokud by se plíseň kolumbijským úřadům nepodařilo zkrotit, což v tuto chvíli rozhodně vyloučit, zákonitě by kvůli slabší úrodě nastal citelný růst cen konzumních banánů, a to i v Česku. Přitom od počátku letošního roku už kilogram banánů zdražil o třináct procent, v porovnání se situací loni jsou banány dražší dokonce o šestnáct procent. Fatální šíření nákazy může vést v krajním případě o zdražení banánů v ČR o další desítky procent, upozorňuje přední český ekonom Lukáš kovanda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu