Přeživší z Osvětimi prozradil, jak se on a jeho bratr vyhnuli plynové komoře poté, co s nimi experimentoval Josef Mengele

Ostatní 06. října 2021 | 13:35 — Mirka Malá
Peter a jeho dvojče Thomas přijeli s matkou a sestrou do Osvětimi v červenci 1944. Jejich matka se rozhodla přihlásit na Mengeleho výzvu, který hledal dvojčata a nabídla mu své syny. S vědomím, že její volba může být jedinou nadějí na přežití jejích synů.
Další 2 fotografie v galerii
Mnozí vězni v Osvětimi nezemřeli v plynových komorách, nýbrž byli odsouzeni k ještě ďábelštějšímu osudu / Pixabay

Když Peter Somogyi dorazil v červenci 1944 do Osvětimi, jeho matka udělala obrovsky těžké rozhodnutí, které mu nakonec zachránilo život.

Šílený Mengele miloval dvojčata

Zatímco děti byly většinou posílány přímo do plynových komor, s dvojčaty to bylo něco jiného. A tak Thomas a Peter měli díky své matce a díky Mengeleho zálibě v dvojčatech při vší té hrůze štěstí. Zatímco ona i se svou dcerou zemřela téměř v zápětí v plynové komoře, dvojčata se stala Mengeleho hračkami.

Mengeleho maďarská dvojčata zaujala, protože chlapci byli na svůj věk velcí a také uměli německy. A měli skutečně obrovské štěstí. Mengele totiž na nich neprováděl žádné brutální experimenty, ale místo toho je vyšetřil a změřil. "Měl jsem velké štěstí," řekl Peter. "Neměli jsme ty špatné experimenty, které Mengele dělal, ale měřili nám obličej, měřili naši velikost, odebírali krev a většinou měřili každou část těla."

Přestože unikli Mengeleho šíleným experimentům, moc v bezpečí stejně nebyli. "Každý večer jsem měl hlad," řekl Peter. A jednou večer je jistý nacistický důstojník vybral a zamknul v místnosti kde čekali, až je kamion odveze do plynové komory. Mengele ale nakonec rozhodl, že si dvojčata ještě nechá.

Brutální experimenty Anděla smrti

Mnozí vězni v Osvětimi nezemřeli v plynových komorách, nýbrž byli odsouzeni k ještě ďábelštějšímu osudu. Ke smrti na operačním stole Josefa Mengeleho. Většina jeho obětí zemřela v hrozných bolestech bez anestezie.

Oběti Mengeleho lékařských experimentů, uchváceného zvláštnostmi, byly vybírány na základě různých barev očí, růstových anomálií a fascinovali ho rovněž dvojčata a cikáni. Dvojčata pro něj byla obzvláště fascinující a odhaduje se, že prozkoumal kolem 3 000 dvojčat, ale přežilo pouze 100 párů.

Mengele jednou dokonce uměle oplodnil jedno dvojče spermatem z jiného dvojčete, aby zjistil, zda by se narodila rovněž dvojčata. Když se ale narodilo jen jedno dítě, jeden přeživší svědek tvrdil, že Mengele vytrhl dítě z dělohy matky a hodil ho do trouby a odešel.

Mengele měl doktorát z medicíny na frankfurtské univerzitě, ale své znalosti zneužil odporným způsobem v koncentračním táboře v Osvětimi, kde v letech 1943 až 1945 prováděl experimenty jako lékař SS.

Mengele pravidelně prováděl chirurgický zákrok bez anestetik a jednou se pokusil změnit barvu očí dětí tím, že do nich přímo vstříkl chemikálie.

Takzvaný Anděl smrti byl na seznamu nejhledanějších nacistů už od roku 1944, ale utekl do Jižní Ameriky a přes nejlepší snahu soukromých vyšetřovatelů a izraelské tajné služby Mossad nebyl nikdy nalezen. Zemřel v roce 1979 po mozkové mrtvici při plavání a o třináct let později testy DNA bez pochyb potvrdily jeho identitu. Dále čtěte: Matka sedmi dětí brutálně zabila svého druha. Pekla ho v peci na chleba a hlavu nechala ve vlaku.

Zdroj: Daily Mail.

Související články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu