Změna strategie v boji proti covidu. Chci naštvat neočkované, prohlásil Emanuel Macron

Domácí 05. ledna 2022 | 09:09 — Ilona Cílková
Francouzský prezident Emmanuel Macron šokoval parlament, kde se současná vláda snaží prosadit zákon měnící zdravotnický pas na pas očkovací. V rozhovoru pro deník Le Parisien totiž prohlásil, že chce naštvat neočkované. Poslanci v posledních dnech projednávají zákon, který neočkovaným zakáže vstup například do restaurací.
Macron vyrazil do boje s neočkovanými / Depositphotos

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyvolal tři měsíce před dubnovými prezidentskými volbami rozruch v parlamentu, kde se vláda snaží prosadit zákon měnící zdravotnický pas na očkovací, když v rozhovoru pro deník Le Parisien prohlásil, že je odhodlaný naštvat neočkované

„Chci opravdu naštvat neočkované. A tak v tom budeme pokračovat až do konce. To je strategie," uvedla francouzská hlava státu. „Nebudu je zavírat do vězení, nebudu je násilím očkovat. A tak je potřeba jim říct: od 15. ledna už nemůžete jít do restaurace, nemůžete jít na skleničku, nemůžete jít na kávu, nemůžete jít do divadla, nemůžete jít do kina," prohlásil prezident.

Macronovy výroky otřásly Národním shromážděním a donutily předsedajícího zasedání, aby uprostřed noci na dnešek přerušil jednání poslanců kvůli chaosu, který mezi nimi vyvolaly. Dle webu ceskenoviny.cz zákonodárci v úterý večer pokračovali v debatě o zákonu, který změní covidpas na očkovací pas.

Ve Francii nyní platí pro vstup do restaurací, kaváren, kin nebo vlaků zdravotní průkaz, který obsahuje potvrzení o vakcinaci, prodělání covidu nebo negativním testu. Vládou plánovaný očkovací pas bude vyžadovat potvrzení o očkování, pouhý negativní test stačit nebude. Neočkovaní tak nebudou moci navštěvovat pohostinská a jiná volnočasová zařízení.

Podle Marine Le Penové, kandidátky krajně pravicového Národního sdružení (RN), "by to prezident neměl říkat. Garant jednoty národa se jej tvrdošíjně snaží rozdělit a předpokládá, že z neočkovaných lidí udělá občany druhé kategorie. Emmanuel Macron není hoden svého úřadu".

Poslanci museli hlasování o očkovacím zákoně pozastavit už v noci z pondělí na úterý. Většina zákonodárců totiž hlasovala pro přerušení schůze. Po obnovení rozpravy poslanci zvýšili hranici pro vydání očkovacího průkazu na 16 let oproti 12 letům v původním vládním návrhu. Očekává se, že jednání budou pokračovat ve středu. Vláda slíbila, že zákon přijme do poloviny ledna. Další vlna je tady a očkovaní ztratí výhody. Musí se změnit strategie, shodují se odborníci.

Zdroj: leparisien.fr, ceskenoviny.cz, Facebook.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu