Lidé jsou kvůli covidu zbytečně vyděšení. Mohou za to konkrétní lidé, je přesvědčen komentátor

Domácí 04. ledna 2022 | 07:52 — Ilona Cílková
Omikron je za dveřmi, zahltí nás stejně jako v jiných zemích, třeba Velké Británii nebo Dánsku, varuje imunolog Václav Hořejší. Přesně tato prohlášení vnímá řada odborníků jako problematická.
S covidem už se učíme žít dva roky / Shutterstock

„Omikron už začíná přicházet. Čísla, která reportují počty nakažených, zhruba čtyři týdny klesala, nyní klesat přestávají. Stagnují a po týdnu mírné stagnace začnou letět nahoru. Proti tomu se nedá nic dělat, jen chránit – očkovat se třetí dávkou," uvedl Hořejší pro CNN Prima NEWS. Právě podobná prohlášení vnímá šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek jako problematická.

Podle něj zvěstovatelé armagedonu, jako je imunolog Václav Hořejší, evoluční biolog Jaroslav Flegr nebo epidemiolog Petr Smejkal, lidi děsí. On sám je přesvědčen, že stačí rozumný přístup a covid se vyřeší sám. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS upozornil, že během vlny varianty delta v Česku nebyla nařízena drakonická opatření a že se situace přesto zlepšila. Netají se tím, že sympatizuje se strategií vlády Petra Fialy (ODS).

„Důležitá věc, která zazněla v projevu Petra Fialy, je rozumný a racionální přístup v takzvaném boji s koronavirem. Poslední opatření, která ještě zavedla Babišova vláda a byla spíš směšná než nějakým způsobem účinná, ukázala, že si musíme dát pozor na zvěstovatele armagedonu, jako je pan Hořejší, Flegr, Smejkal a podobní, kteří neustále lidi děsí," řekl Balšínek.

Podle něj poslední vlna varianty delta ukázala, že pokud se ke covidu „bude přistupovat rozumně, problém s ním se vyřeší sám“. „I když žádná drakonická opatření nebyla, vlnu delty Česká republika zvládla bez jakýchkoliv problémů," poukazuje Balšínek. „Neposlouchat žádné pány Kulveity, protože to, co oni dělají, je v zásadě pro společnost mnohem nebezpečnější, protože to v lidech vyvolává strach a paniku," myslí si šéfredaktor.

„Teď přijde varianta omikron, kde se ve výsledcích studií ukazuje, že je nejméně nebezpečná a že populaci sice zasáhne a nepomůže proti ní očkování, ale vláda Petra Fialy uvažuje například o tom, že zkrátí karanténu na pět dnů," vyjádřil k návrhu Balšínek sympatie. V případě rapidního rozšíření omikronu se šéfredaktor Echa domnívá, že to bude mít Fialova vláda extrémně těžké.

Podle webu ministerstva zahraničí odhalily laboratoře v pondělí 9 333 případů nákazy, což je nejvíc za poslední dva týdny. Oproti minulému pondělí jde o nárůst o asi 2 500 případů. Mírně vzrostl počet hospitalizovaných. Stouplo také incidenční číslo. Od úterý se otevřela možnost posilující dávky vakcíny proti covidu-19 pro všechny dospělé, kterým uběhlo pět měsíců od dokončení očkování. S omikronem se dočkáme něčeho, co jsme ještě neviděli, předpovídá vědec.

Zdroj: cnniprima.cz, aktualne.mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu