Experti navrhují nová opatření proti omikronu. Šíření viru lze podle nich ještě zpomalit

Domácí 28. prosince 2021 | 08:24 — Ilona Cílková
Epidemická situace v Česku je nadále příznivá, podle epidemiologů ale s největší pravděpodobností přijde už v prvních lednových týdnech zásadní zlom. Na svědomí ho bude mít varianta omikron, která je prudce nakažlivá. Současná opatření na zastavení nové vlny podle expertů stačit nebudou.
S omikronovou vlnou se potýká již řada zemí, zejména Velká Británie či Dánsko / Shutterstock

Epidemie koronaviru je v Česku už několik týdnů na ústupu. To se ale nejspíš brzy změní. Podle epidemiologa Romana Prymuly, který se vyjádřil pro tn.cz, se dá s vysokou pravděpodobností očekávat, že bezprostředně po Novém roce dojde k poměrně prudkému nárůstu a v těch prvních dvou týdnech se křivka dramaticky zvýší.

S omikronovou vlnou se potýká již řada zemí, zejména Velká Británie či Dánsko. Informací o omikronu je však stále nedostatek. Podle dosud provedených studií, které byly předběžně zveřejněny, se předpokládá, že omikron způsobuje mírnější průběh nemoci, zato je však infekčnější. 

Právě skutečnost, že se omikron velmi rychle šíří, představuje velké riziko, které nevyváží ani lehčí průběh nemoci. „Nebezpečí je prakticky jisté – za dva týdny se zvednou čísla, nejen případů nakažených, ale i hospitalizací a úmrtí,“ myslí si imunolog Hořejší. Stejného názoru je i šéf České lékařské komory Milan Kubek. „Určitě se omikronu nevyhneme. Případy v Česku máme a je otázkou času, kdy varianta omikron, která je výrazně nakažlivější, začne dominovat. Dříve či později omikron převládne,“ varuje.

„Jedná se o tak nakažlivý virus, že běžná opatření proti němu fungují velmi málo. Když budou lidé chodit do práce, nakazí se tam a donesou virus domů. Pokud bychom neudělali lockdown – opravdový, čínského typu, kdy se nesmí ani chodit do práce kromě vybraných profesí – tak se vlně nedá zabránit,“ přibližuje imunolog Hořejší pro CNN Prima NEWS.

I proto se odborníci přiklání k přísnějším omezením, která by mohla vlnu zmírnit a její síla by se rozložila. „Současná opatření nejsou dostatečná. Většina odborníků navrhovala, aby byl zachován nouzový stav, a to již ze symbolického důvodu: aby lidé věděli, že situace je vážná. Proto je třeba přijímat omezení kontaktů mezi lidmi,“ myslí si Kubek. Omezit by se podle něj měly kulturní a společenské akce, stejně jako počet diváků na stadionech.

„Není dobré, aby restaurace, kde se konzumuje alkohol, byly v noci otevřené. Lidi to vede k tomu, že ztrácí zábrany a nic nedodržují," pokračuje s tím, že se jedná o velký hazard. „Měli bychom bojovat o to, aby zůstaly otevřené školy, lidé mohli chodit do práce, ale věci, které jsou zbytné, by se měly omezit. Nemusíme nic vymýšlet, stačí opisovat od západoevropských zemí," doporučuje Kubek.

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra by současná opatření nezastavila ani rozbíhající se vlnu delty. „Na omikron musí být restrikce přísnější, a to podstatně, abychom dokázali vlnu rozložit tak, aby se nezastavila nemocniční péče nebo třeba zásobování," zdůrazňuje. Osobně by doporučil, aby se přísně omezil počet lidí, kteří se mohou stýkat. „Už více jak deset lidí je nadměrně rizikové. A je tentokrát jedno, zda jsou očkovaní, nebo ne," myslí si biolog.

Restrikce však podle odborníků nejsou tím jediným, co může omikronovou vlnu zmírnit. „Třetí dávka očkování je zatím jediná zbraň, kterou máme. Monoklonály, které nám v minulých měsících pomáhaly zachraňovat životy, na omikron nefungují, musel by se dovézt preparát sotrovimab. Doktoři jsou tak opět téměř bezbranní. Skutečně jediné, co máme, je třetí dávka,“ zdůrazňuje Flegr. Podle něj bude situace nebezpečná. „Pokud nebudou naočkovaní třetí dávkou, tak ať se zavřou a během vrcholící omikronové vlny nevycházejí ani na nákup. Policisté, zdravotníci a další osoby nezbytné pro chod státu by však třetí dávkou měly být naočkovány," myslí si Flegr. S omikronem se dočkáme něčeho, co jsme ještě neviděli, předpovídá vědec.

Zdroj: cnniprima.cz, tn.nova.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu