Lidé mají posledních pár dnů, aby si pořídili nejbezpečnější ochranu před inflací pro příští rok. Státní dluhopisy budou k dostání už jen tři týdny

Domácí 04. prosince 2021 | 10:05 — Ilona Cílková
Ještě zhruba tři týdny zbývají lidem v ČR, aby si pořídili spořící státní dluhopis, Dluhopis republiky, v jeho proti-inflační variantě. Ten v současnosti představuje nejlepší bezpečný způsob, jak své úspory ochránit před inflací.
Lidé, kteří si Dluhopis republiky před rokem touto dobou pořídili, se letos dočkali úrokové sazby takřka 6,3 procenta / Pixabay Public Domain Pictures

Ekonom Lukáš Kovanda ve své tiskové zprávě uvádí, že lidé, kteří si Dluhopis republiky před rokem touto dobou pořídili, se letos dočkali úrokové sazby takřka 6,3 procenta. Nejlépe úročené spořící účty bank v ČR přitom nyní vykazují úrok 2,6 procenta. Přehled zde.

Před rokem ministryně financí Alena Schillerová propagovala spořící dluhopisy jako výhodný vánoční dárek. Taková propagace si tehdy vysloužila četnou kritiku a posměch zejména na sociálních sítích. I letos však mohou lidé pořizovat Dluhopis republiky až do doby těsně před Vánoci, konkrétně do 23. prosince.

Úrok na proti-inflačních Dluhopisech republiky, které si lze nyní pořídit, se bude v příštím roce pohybovat nejspíš kolem úrovně pěti procent, jak se můžete dočíst například na webu kurzy.cz. Vypočítává se totiž na základě meziroční míry inflace platné v říjnu daného roku. Podle aktuální prognózy České národní banky bude průměrná inflace ve třetím čtvrtletí příštího roku dosahovat úrovně takřka pěti procent, ve čtvrtém čtvrtletí pak klesne ke čtyřem procentům.

Letos v říjnu dosáhla meziroční inflace úrovně 5,8 procenta, přičemž proti-inflační Dluhopis republiky vynáší zmíněných 6,3 procenta.

Zájemci si mohou daný Dluhopis republiky do 23. prosince pořizovat na vybraných pobočkách České spořitelny a Československé obchodní banky a také prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu. Informace, jak je zřídit, naleznete na sporicidluhopisycr.czObavy Čechů z inflace jsou nejvyšší v historii. A brzy bude ještě hůř.

Zdroj: kurzy.cz, sporicidluhopisycr.cz, TZ Lukáše Kovandy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu