Nad účastí Pirátů ve vládě visí otazník. Starostové ale mají jasno

Domácí 05. listopadu 2021 | 09:29 — Ilona Cílková
Starostové a nezávislí (STAN) ve čtvrtek jako první strana z chystané pětikoalice podpořili vládní koaliční smlouvu. Na koaliční smlouvě a programovém prohlášení budoucí vlády se domluvily koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN v úterý. Dokumenty se jejich lídři chystají podepsat 8. listopadu.
Piráty čeká listopadové referendum o vstupu do vlády / Profimedia

Zda půjdou do vlády i s Piráty, je stále nejasné. Podle Víta Rakušana je vláda s koaličními Piráty preferovanou variantou. Jejich vstup ale potvrdí až listopadové referendum. Stále častěji se také ozývají hlasy, že Starostové mohou jít do vlády i bez nich.

Pirátský předseda Ivan Bartoš odmítl spekulovat, jak povinné vnitrostranické referendum, kterého se zúčastní více než tisícovka členů strany, dopadne. „Koaliční smlouva bude podepsána a zveřejněna 8. listopadu. Ve stejný den ji strana dostane k prostudování a začne jednat o její možné ratifikaci, tedy případném finálním potvrzení. Navrhujeme, aby hlasování o této věci proběhlo již druhý listopadový víkend. Celostátní fórum, tedy členové, si ale mohou vzhledem k závažnosti rozhodnutí vyžádat více času na prostudování všech materiálů a podrobnou rozpravu,“ uvedla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš nechce předjímat „Máme vyjednané podmínky, které představíme. Máme demokratické minimum, hlasovat o všem maximálně informovaně a o budoucnosti Pirátské strany i v otázce vládní koalice, zkrátka rozhoduje celá strana. Já si vážím naší vnitrostranické demokracie," řekl pro Seznam Zprávy.

K otázce, co by nastalo, pokud by se Piráti nakonec rozhodli pro odmítnutí koaliční smlouvu a vládního programu, se vyjádřil i předseda partnerských Starostů Vít Rakušan. „Poté bychom si museli sednout a řešit, co dál. Starostové budou i nadále usilovat o účast ve vládě. Zatím s Piráty. Věřím, že to společně dotáhneme. Je to na nich, pokud se rozhodnou jinak, budeme muset reagovat," odpověděl Rakušan v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Rakušan zároveň potvrdil, že s Piráti nyní řeší „interní problémy“ kvůli sporům o údajné porušení pravidel spolupráce před volbami. Starostové totiž měli podle analýzy, kterou si nechali Piráti zadat, vyzývat během volební kampaně ke kroužkování jejich kandidátů uvnitř koalice. Dohodnuto. Budoucí Fialova vláda bude mít více ministrů, než měla Babišova.

Zdroj: idnes.czpirati.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu