Uniklé zprávy naznačují, jak se Fialova vláda postaví k euru

Domácí 03. listopadu 2021 | 17:48 — Ilona Cílková
Programové prohlášení zamýšlené nové vlády už dostává jasnější obrysy. Uniklé fragmenty programového prohlášení vlády v ekonomické oblasti naznačují, že pravděpodobná Fialova vláda poněkud sleví z razance předvolebních slibů obou koalic, které ji tvoří, a to přímo v klíčové oblasti veřejných financí.
Pro nastupující vládu Fialovu otázka eura nebude aktuální / Pixabay Moerschy

Zatímco koalice Spolu před volbami chtěla snižovat schodek veřejných financí na úroveň 1,5 procenta HDP do roku 2025 a koalice PirStan pod tři procenta HDP, Fialova vláda se chce spokojit se snížením na úroveň tří procent. Musí tedy najít úspory za zhruba sto miliard korun, což je realistický cíl.

Snížení schodku na úroveň tří procent HDP by Česku umožňovalo od roku 2025 plnit toto maastrichtské kritérium pro přijetí eura. Pokud by plnila i kritéria další, což je poměrně pravděpodobné, mohla by další vláda tedy po roce 2025, v dalším řádném volebním období, zahájit proces vstupu do eurozóny.

Pro nyní nastupující vládu Fialovu však tato otázka nebude aktuální, jak se opakovaně v těchto dnech vyjadřují zejména zástupci koalice Spolu. To je podle ekonoma Lukáše Kovandy rozumný postoj. „A nejen proto, že ČR nesplňuje a ještě minimálně několik let splňovat nebude právě některá maastrichtská kritéria. Česká ekonomika v tuto chvíli by vstupem do eurozóny nic zásadního nezískala, naopak s přijetím eura jsou spjata některá rizika, jako je třeba těsnější sdílení dluhu s často vysoce předluženými zeměmi eurozóny nebo ztráta nezávislé měnové politiky," přibližuje ekonom.

Koalice by rovněž rády danily spotřební daní podle škodlivosti. To by se mohlo dotknout cigaret, alkoholu a nezdravých potravin. Obce a kraje by měly získat více peněz do svých rozpočtů z dobývání nerostných surovin na svém území. A to díky zdanění těžby. Program slibuje, že bude pamatovat i na přilehlé obce. Dalším slibem nové koalice je zrušení EET a parametrické upravení kontrolního hlášení. Jako prioritní dálniční stavby si koalice určila Pražský okruh, D35 a dokončení D1. Na vybraných úsecích dálnic, kde to dovolí bezpečnostní posouzení, by rádi zvýšili rychlost až na 150 kilometrů v hodině.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády dohodly v úterý v noci, po více než dvanáctihodinovém jednání ve sněmovně. Dokumenty se koalice dohodla, že nezveřejní, jednat o nich budou v příštích dnech vedení pěti subjektů. Podepsat koaliční smlouvu i programové prohlášení chtějí strany v pondělí. Uniklé fragmenty z prohlášení ale zveřejnila Česká televize. Rozkol v koalici PirSTAN. Piráti označili viníka volebního debaklu a přiznali, že naletěli.

Zdroj: lukaskovanda.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu