Bude to hodně bolet. Ministryně Schillerová kritizuje kroky nové vlády

Domácí 19. října 2021 | 09:52 — Ilona Cílková
Vznikající koaliční vláda chce podle kandidáta na premiéra Petra Fialy sestavit nový státní rozpočet na příští rok se schodkem do 300 miliard korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové je to ale nereálné.
Petr Fiala plánuje dosáhne úspory až 100 miliard korun / Foto: ODS

Návrh rozpočtu končící vlády Andreje Babiše (ANO), který počítá se schodkem 376,6 miliardy korun, dosavadní opoziční koalice ve sněmovně nepodpoří, uvedl v neděli Petr Fiala v České televizi. „Nemůžeme podpořit tento rozpočet Babišovy vlády, protože bychom vědomě podporovali další růst inflace a zdražování," prohlásil předseda ODS. 

Ušetřit by chtěl na provozních výdajích státu. „Dal bych každému ministrovi za úkol, aby ve svém resortu našel provozní úspory ve výši šesti procent. Kdybychom tyto úspory měli, tak jsme schopni ten deficit rozpočtu skoro o 100 miliard snížit," řekl Fiala. Zopakoval, že jeho vláda nechce zvyšovat daně, protože zkrotit výdaje státu lze bez tohoto opatření.

Schillerová na twitteru označila škrty plánované Fialou za zcela nereálné bez razantního omezení investic a platů ve veřejném sektoru. Šestiprocentní úspory na provoz přinesou maximálně pět miliard korun a rozpočtové provizorium bude znamenat mimo jiné to, že mzdy ve veřejném sektoru od nového roku nevzrostou, uvedla ministryně.

„Mám za sebou sedm prosazených rozpočtů. Minulý týden chtěli 120 miliard škrtů, teď už jsem slyšela jen 80 miliard. I to je nereálné, aniž by to bolelo," řekla ministryně pro Český rozhlas. Schillerová vylučuje, že by na ministerstvech bylo možné najít další úspory. Sama prý na provozních výdajích šetřila 10 procent ročně, v krizových letech pak 5 procent. „To jsou jednotky miliard. Tam nenajdete desítky miliard, aniž by to bolelo," myslí si ministryně.

Strany možné budoucí koalice chtějí škrtat i v neinvestičních dotacích velkým firmám. „Tam není žádných 127 miliard, ale 67 miliard na rok 2022. Z toho 27 miliard jsou obnovitelné zdroje, takový ten solární tunel, který kdysi zavedli a určitě nemají touhu to změnit,“ upozorňuje. 

Veřejné finance Schillerová podle svých slov předává ve stavu, kdy je zadlužení Česka šesté nejnižší v Evropské unii a klesají i náklady na obsluhu státního dluhu. „Rozpočet na rok 2022 tak, jak jsem přeložila, je konsolidační. Lišíme se pouze ve strategii konsolidace. Já nechci, aby to ekonomiku, a hlavně občany a firmy tak strašně moc bolelo," obhajuje své kroky ministryně. Fialovo snížení schodku je málo ambiciózní. Riskovat kvůli němu rozpočtové provizorium je riziko.

Zdroj: plus.rozhlas.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu