Česká národní banka vyrazila dech úplně všem. Nejvíce ale zřejmě ministryni Schillerové

Domácí 30. září 2021 | 15:49 — Ilona Cílková
Česká národní banka dnes vyrazila dech úplně všem. Zejména pak analytikům a ministerstvu financí. Svoji základní úrokovou sazbu totiž s účinností od zítřka zvedá o mimořádné 0,75 procentního bodu na 1,50 procenta.
ČNB dnes překvapila všechny / Depositphotos

Jedná se o nejvýraznější zpřísnění měnové politiky ČR za poslední bezmála čtvrtstoletí, za celé období od začátku června 1997. Je pravděpodobné, že v reakci na krok ČNB budou rychleji zdražovat hypotéky, než se čekalo, neboť s takto razantním zvýšením prakticky nikdo nepočítal. Analytici se shodovali, že ČNB sazbu zvýší jen o 0,5 procentního bodu. Výrazněji také zdraží třeba firemní úvěry.

ČNB razantním krokem rozptyluje jakékoli možné podezření, že by podléhala politickému tlaku. Ministerstvo financí na banku tlačilo, aby sazbu naopak snižovala o méně než o 0,5 procentního bodu, pokud vůbec. ČNB rozhodnutím signalizuje, že chce proti inflačním tlakům v české ekonomice vystupovat vskutku razantně a že vyvine maximální úsilí, aby tlumila dopady dovážené inflace. Koruna v reakci prudce zpevnila, z kursu nad 25,51 za euro pod 25,30.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok se před časem ohradil vůči prohlášení ministryně financí Aleny Schillerové, která varovala před razantním zvýšením úrokových sazeb. Zdůvodnila to mimo jiné tím, že zdraží obsluha státního dluhu. Podle bankovní rady ČNB je však v současné situaci zvýšení nutné.

Rusnok reagoval prohlášení ministryně na Twitteru ČNB, kde napsal, že zákon zakazuje bankovní radě nebo jejím členům vyžadovat či přijímat pokyny od kohokoliv, a to včetně vlády.  „Bankovní rada většinově došla k závěru, že pro plnění hlavního mandátu, tedy zajištění cenové stability, je za dané makroekonomické situace nutné dále zvýšit úrokové sazby a současně avizovat jejich další nárůst v nejbližším období," uvedl Rusnok.

Dnešní razantní zvýšení úroků ČNB zvýší také úrok, který platí vláda na svém dluhu. Ten je přitom už dnes nejvyšší od roku 2018. Tehdy byl však vládní dluh o stovky miliard korun nižší. Statisícům Čechů zdraží už za měsíc elektřina na dvojnásobek. První dodavatel upravil svůj ceník.

Zdroj:cnb.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu