Lidé mají naspořeno miliardy. Žebříčku vévodí jedna skupina obyvatel

Domácí 29. srpna 2021 | 07:21 — Ilona Cílková
Úspory firem, živnostníků a domácností v České republice v letošním prvním pololetí pokračovaly v růstu. Nejrychleji rostly úspory živnostníků, kteří měli ke konci června 2021 naspořeno 185 miliard korun, o 11 procent více, než na konci minulého roku.
Další 3 fotografie v galerii
Živnostníci mají naspořeno 185 miliard / Depositphotos

„V prvním pololetí pokračoval trend z minulého roku, kdy si živnostníci začali ve větší míře vytvářet finanční rezervy, zatímco objem jejich dluhů stagnoval. Zatímco úspory živnostníků se zvýšily o 19 miliard, objem dluhu zůstal stejný jako na konci minulého roku," informovala Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Vyšší tendence spořit a menší ochota si brát úvěry může podle ní značit nedůvěru v ekonomicky stabilní budoucnost.

U živnostníků objem úvěrů v letošním prvním pololetí stagnoval. Jejich úvěry činily ke konci letošního června 47 miliard.

„Stagnující zadlužení lze interpretovat jednak jako sníženou ochotu se zadlužovat, ale stejně tak může být způsobeno ostražitostí bank, které pro poskytování úvěrů nastavily přísnější podmínky. Živnostníci se tedy nejen zadlužovat nechtějí, ale někteří zkrátka ani nemohou,“ dodala analytička.

Oproti konci minulého roku se platební morálka živnostníků mírně zhoršila. Ke konci června nespláceli 6,84 procenta svých dluhů, zatímco na konci prosince to bylo 6,12 %. Za růstem nesplácených úvěrů je podle Kameníčkové vývoj v prvním čtvrtletí, který byl výrazně ovlivněn ekonomickými restrikcemi. „Po uvolnění vládních opatření se platební morálka naopak mírně zlepšila,“ uvedla. Čechům nebývale zlevňují nákupy u našich sousedů. Obchody vzali doslova útokem.

Zdroj: faei.cz, informaceofirmach.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu