Stát lidem, jejichž majetek zničilo tornádo, může pomoci několika způsoby

Domácí 26. června 2021 | 09:00 — Ilona Cílková
Tornádo nebývalé síly, jež zasáhlo několik obcí jižní Moravy, způsobilo ztráty na životech a četná zranění, také však rozsáhlé majetkové škody. Ty budou vyčíslovat i pojišťovny.
Další 2 fotografie v galerii
Stát může pomoci nouzovou výplatou peněz, prominutím daní či dotací na opravu domu / Depositphotos

Dříve než se tak stane, potřebují postižení občané dotčeného území okamžitou pomoc. Příslušné úřady práce by měly už od dnešní sedmé hodiny ranní vyplácet okamžitou pomoc pro lidi v nouzi. Jedná se až o 58 tisíc korun na osobu. Přímo v zasaženém terénu by se měly pohybovat mobilní týmy, včetně sociálních pracovníků, které se budou snažit vyplatit hotovost i přímo na místě, po prokázání se občanským průkazem.

Stát může zasaženým občanům pomoci i jinak. Například v době povodní a záplav v červnu 2013 rozhodlo ministerstvo financí o prominutí daně z příjmu podnikatelům a firmám. Daň byla prominuta v částce odpovídající výši škody vzniklé v důsledku povodní na majetku sloužícímu k podnikání. Podobně lze nyní postupovat v případě tornáda, jež představuje jen jiný druh živelní pohromy, než je záplava či povodeň, připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ministerstvo pro místní rozvoj by zase mělo vypsat program dotační podpory bydlení pro občany zasažené tornádem. Cílem je zajištění dočasného náhradního ubytování, odstranění staveb bytového nebo rodinného domu, jeho části nebo zbytků stavby či stavební suti. Dotace se poskytuje obcím. Například při povodních v roce 2013 stát skrze obce poskytoval občanům, kteří přišli v jejich důsledku o bydlení, 150 tisíc korun na hlavu. Částka 30 tisíc korun na hlavu pak byla určena na opravu bytu. Částku 30 tisíc korun na opravu bytu pak stát v rámci dotací vydával i pro občany postižené sesuvy půdy v Jihomoravském kraji v září 2014.

V současnosti by tyto částky měly být jistě citelně vyšší, už jen kvůli dramatickému růstu cen stavebních materiálů, k němuž jen v posledních měsících dochází. Oproti roku 2013 ale také znatelně vzrostla cena práce, tedy mzdy. I to by měla výše dotace odrážet.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu