ČEZ je po letech opět miláčkem investorů

Domácí 22. května 2021 | 07:05 — Ilona Cílková
ČEZ je po letech opět miláčkem investorů. Navrhl nejvyšší dividendu za více než deset let a jeho akcie po oznámení stouply na šestiletý rekord.
Další 1 fotografie v galerii
ČEZ navrhl nejvyšší dividendu za více než deset let / Pixabay Sebastian Ganso

Společnost ČEZ se opět stává miláčkem investorů. Trh pozitivně přijal dividendové záměry představenstva energetického podniku. To čtvrtek po ukončení obchodování na pražské burze navrhlo letos vyplácet dividendu ve výši 52 korun na akcii. Cena akcie vystoupila až o zhruba dvě procenta na 632,50 koruny, tedy na nejvyšší úroveň za celé období od začátku června 2015. 

Pokud by návrh valná hromada firmy schválila, půjde o nejvyšší dividendu od roku 2010, kdy ČEZ vyplácel dividendu za rok 2009 ve výši 53 korun na akcii. Stát, zhruba sedmdesátiprocentní vlastník společnosti, by si při výplatě dividendy ve výši 52 korun na akcii přišel na zhruba 19,5 miliardy korun.

Trh letos vesměs čekal vyšší dividendu, než jaká by odpovídala průměru posledních deseti let. Spekulovalo se o dividendě v pásmu od 50 do 60 korun na akcií, takže tento týden navržená dividenda se nachází ve spodní části tohoto pásma.

K celkovému hodnocení dividendové velkorysosti ČEZ je třeba znát také dividendové plány společnosti pro příští rok. Pokud by dividenda i příští rok zůstala opět v pásmu od 50 do 60 korun, lze letošní údaj vnímat z hlediska akcionářů společnosti jako příznivý, předpovídá ekonom Lukáš Kovanda. Česko míří do výrazné inflace. Češi by se měli vyhnout největší chybě, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu