V Česku jedou dvě epidemie najednou. Zabere jedno opatření, které tu ještě nebylo, říká vědec

Domácí 22. února 2021 | 08:43 — Ilona Cílková
V Česku je aktuálně 120 444 nakažených, v nemocnicích leží přes 6049 hospitalizovaných, z toho 1263 ve vážném stavu. Reprodukční číslo je 1,16 a epidemii se stále nedaří zkrotit. Situace může být podle odborníků do dvou nebo tří týdnů v celé zemi stejně závažná jako ve třech uzavřených okresech.
Další 3 fotografie v galerii
V Česku v podstatě dvě epidemie najednou / Depositphotos

Situace v Česku se nelepší a počet hospitalizovaných pacientů neklesá pod šest tisíc. Podle ředitele Centra pro modelování biologických a společenských procesů René Levínského se situace zhoršila díky britské mutaci, která je zhruba o 50 procent nakažlivější. V Česku teď jedou v podstatě dvě epidemie najednou.

„Můžeme si to představit jednoduše tak, že vedle sebe máme dvě epidemie. Původní mutaci, na niž platí současná opatření, která víceméně umírá a epidemie dohasíná. A vedle toho poměrně dramaticky rychle roste britská mutace. Opět jsme asi o měsíc pozadu s veškerými opatřeními. Britskou mutaci tu máme už od začátku roku, na což jsme upozorňovali. Ta hra s britskou mutací je naprosto prohraná," uvedl Levínský pro Český rozhlas.

Podle matematika nemáme moc na výběr, jak epidemii zkrotit. „Jsou dva způsoby, jedním je zásadní lockdown, což si myslím, že je asi politicky neprosaditelné. Anebo to, že by se po roce konečně omezil průmysl, který běží celou dobu bez omezení. Firmám by se řeklo dost jasně, že když nebudou testovat, tak prostě nemůžou mít otevřeno, stejně jako nemohou mít otevřeno hospodští a další," uvedl Levínský.

Podle Levínského se lidé nejvíce nakazí v práci. To, že firmy netestují, je podle něj jasné porušení hygienických předpisů. „Není možné, aby byly otevřeny firmy, kde stále dochází k šíření viru. Je potřeba s tím něco dělat, jsme v nejhorší situaci, v jaké jsme kdy byli, máme asi 1300 lidí na odděleních intenzivní péče, nejsou vůbec žádné rezervy a v podstatě stojíme asi 20 centimetrů před nárazem do zdi, pokud jsme už do té zdi nenarazili," obává se vědec.

Vývoj pandemie bude vždy nezávisle na opatřeních záviset na chování jedince. „Zdravý rozum je důležitý, ale zdravým selským rozumem nezvítězíme nad epidemií. My musíme používat vědu. Ta nás může z této bídy vytáhnout," uvedl evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle něj dokázaly v pandemii obstát státy, které zavedly důkladné trasování a třítýdenní tvrdý lockdown. „Vyhráli ti, kteří zřídili pořádné trasování a testování a na tři týdny zavedli tvrdý lockdown," uvedl vědec.

Většina odborníků pak považuje za naprosto vyloučené, aby se v této situace vrátili žáci do škol. „Situace není dobrá, a proto nebudu nic slibovat," uvedl k návratu dětí do škol premiér Babiš. Během týdne hrozí kolaps nemocnic. Jsme na rozcestí, jsou jen dvě možnosti řešení, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu