Nestěžujte si a makejte. Odborář Dufek opět pálí do živnostníků

Domácí 06. prosince 2020 | 09:18 — Ilona Cílková
Před časem šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek prohlásil, že nevadí, když některé hospody či cestovní kanceláře zkrachují. Podle Dufka není potřeba, aby bylo v Česku 40 000 hospod, lidé by místo toho mohli prý jít na pracovní úřad. A ve svých názorech ještě přitvrdil.
Další 3 fotografie v galerii
Proti Dufkovým výrokům se ohradily nejen Podnikatelské odbory / Česká televize

Dufka netrápí tíživá situace tisíce živnostníků ani v současné chvíli a živnostníkům radí, aby místo fňukání nastoupili jako dělníci.

Podle Dufka není možné jenom poukazovat na svou složitou ekonomickou situaci, ale také podnikat kroky, díky nimž se člověk postaví na nohy. „Nakonec i osoby samostatně výdělečně činné si budou muset připustit, že ne všichni se vrátí ke svým vysněným metám, to jest k tomu, jak budou i nadále dobře podnikat v jejich oboru a jak se budou snažit dobře posloužit jejich hostům a zákazníkům,“ řekl Bohumír Dufek v rozhovoru pro web Asociace samostatných odborů.

Dufek v něm sice vládu pochválil za program Antivirus, ale současně jí vyčetl, že následný program kurzarbeit zatím zůstal jen na papíře. „Skrytá zaměstnanost v průběhu příštího roku skončí a řada podnikatelů začne své zaměstnance opravdu propouštět. Podle mne v průběhu příštího roku může nezaměstnanost vyskočit až na šest procent," řekl Dufek.

Podle šéfa asociace samostatných odborů by měla vláda připravit rekvalifikační programy, aby propuštění lidé byli schopni najít nové uplatnění. „Když se podíváte na nabídku volných pracovních míst, zjistíte, že úřady práce nabízejí místa především v dělnických a technických profesích. Na trhu práce jsou potřeba šikovní řemeslníci," uvedl Dufek. 

Hospody a kadeřníci jsou profese, které se podle Dufka lehce zmátoří. Program rekvalifikací by se měl zaměřit na nejpostiženější sektor, kterým jsou služby převážně v cestovním ruchu. Tito lidé by se měli přeškolit na jiné profese. „Jenom znovu připomenu, že náš trh práce potřebuje především dělnické a technické profese," myslí si Dufek.

Podle Dufka by si živnostníci neměli stěžovat, ale více makat. „Na adresu těch, kteří si stěžují na to, jaká opatření jsou přijímána, bych rád podotkl, že kdybychom si všichni stěžovali a nadávali na poměry, jako to činí oni, tak se naše společnost nikam nedostane,"  uzavřel svoji úvahu Dufek.

Proti Dufkovým výrokům posledních týdnů se ohradily Podnikatelské odbory. Jejich předseda Radomil Bábek Dufkovi vzkázal, že si spletl datum a Vítězný únor je už v propadlišti dějin. „Volá-li představitel zaměstnanců, v tomto případě šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, po krachu živnostníků a malých firem, znamená to jediné. Stýská se mu po násilné kolektivizaci a době, kdy se měli proletáři všech zemí spojovat. Možná by si před tím, než začne vzpomínat na zářné zítřky, měl vzpomenout, kam jeho rodná strana a socialismus dovedly naši zemi," uvedl ve svém prohlášení předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Šokující kauza, která zasáhla Česko. Politici mluví o velezradě.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu