Situaci nemáme pod kontrolou. Do Vánoc budeme opět ve 4. stupni, varují experti

Domácí 03. prosince 2020 | 09:29 — Ilona Cílková
Jsme nepoučitelní. Podle odborníků je dnešní rozvolňování velké riziko. Vláda o něm rozhodla ve chvíli, kdy na třetím stupni nebyly všechny okresy a kraje a reprodukční číslo R opět pomalu stoupá. Epidemie se tak bude zhoršovat a v lednu nás čeká třetí vlna omezení.
Další 3 fotografie v galerii
Zdravotnictví na tom stále není optimálně / Depositphotos

Podle imunologa Václava Hořejšího by proto bylo ze strany vlády vhodnější, pokud by o rozvolnění rozhodla až ve chvíli, kdyby ve třetím stupni byly všechny okresy a kraje. „Já se domnívám, že nejopatrnější by z jejich strany bylo, kdyby se přesun do třetího stupně stal tehdy, až budou i ostatní kraje a regiony ve třetím stupni,“ řekl Hořejší pro Seznam Zprávy.

Situace je nestabilní i podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly. Obchody, restaurace i služby se podle něj měly otevřít nejdříve za týden až 14 dnů, nebo až ve druhém stupni systému PES, nikoliv ve třetím. „Pokles není dostatečně rychlý, abychom mohli otevřít všechno. Situace je nestabilní a záleží, jak se to bude vyvíjet v jednotlivých krajích.  Takto výrazné uvolňování bych očekával až ve stupni č. 2," řekl Prymula pro CNN Prima NEWS.

Kdyby byl Prymula stále ministrem zdravotnictví, rozvolňoval by pomaleji. „Jsem zastáncem konzervativnějšího řešení situace a to, že dochází k rozvolňování s sebou samozřejmě přináší vysoké riziko. V regionech, kde není situace zdaleka tak příznivá jako v Praze nebo na Severní Moravě, může opět dojít k nárůstu," uvedl epidemiolog.

Prymula očekává, že se stav po dvou týdnech od rozvolnění začne zhoršovat. „Poté dojde k fázi zlomu a při takto masivním rozvolnění musí logicky dojít k nárůstu a v lednu tady může být skutečně další vlna, nebo spíše přijde opět vzepětí druhé vlny. Silou opatření, která tady jsou teď, těžko zamezíme tomu, aby nemohlo dojít k nárůstu,“ pokračuje Prymula.

Stejné obavy má i imunolog Václav Hořejší. Ten v České televizi vyjádřil obavy, že Česko se týden před Vánocemi opět ocitne na 4. stupni systému PES. Politici ale nebudou mít odvahu opět utáhnout šrouby a s nějvětší pravděpodobností se tak stane až po Vánocích. „Nejsme v pohodě, ta čísla, která máme, jsou pořád špatná a třetí stupeň opravdu není žádná velká pohoda. A za dva týdny na tom budeme pravděpodobně stejně jako nyní. Spíš o něco hůř," říká Hořejší. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu