Nakažených přibývá. Vliv na to má počasí i mutace viru

Domácí 27. srpna 2020 | 09:08 — Ilona Cílková
Nakažených koronavirem v Česku přibývá. Dobrá zpráva je, že do nemocnic míří méně pacientů. Podle odborníků příčin, proč tomu tak je, může být více. Od změny počasí až po mutaci samotného viru.
Další 2 fotografie v galerii
Do nemocnic nyní míří méně nakažených / Pixaaby/

V úterý v Česku přibylo přes tři sta nemocných s covidem-19, ve středu téměř čtyři sta. I přes vyšší nárůsty z posledních dní ale platí, že pouze minimum z nich má vážný průběh. Aktuálně leží v nemocnici kvůli koronaviru 130 lidí, z toho 31 ve vážném stavu. Tato čísla jsou daleko nižší než na začátku dubna.

Pandemie koronaviru na tuzemské zdravotnictví nejvíce dolehla v týdnu od 7. do 12. dubna. Ve špitálech bylo kvůli ní 422 lidí najednou, z toho stovka ve vážném stavu. Přesně na takový růst se lékaři připravovali, takže situaci zvládli. O čtyři měsíce později jsou denní nárůsty nových případů srovnatelné s dubem, nebo dokonce vyšší. Vytíženost nemocnic kvůli koronaviru je ale třetinová až čtvrtinová. Podle vědců je důvodů hned několik.

Jedním z nich je lepší péče. Lékaři v současnosti už mnohem přesněji ví, jak postupovat, a mají k dispozici léky pro nejtěžší případy – například remdesivir. Přípravky sice nejsou dokonalé, ale pomáhají. Lidé se také více pohybují venku, takže i když se nakazí, obvykle vdechnou jen malé množství viru.

„Je pravděpodobné, že to malé množství se vychytá v horních dýchacích cestách, takže se nedostane až do plic a nezpůsobí zápal plic a další komplikace,“ konstatuje přednosta infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Jiří Beneš.

Roli má i letní počasí. Teplo a sucho totiž virům, včetně těch chřipkových, obecně neprospívá. „Virus je obalený a obal je choulostivý na vyschnutí. V tomto počasí, kdy je vítr, kdy je sluníčko, uschne za hodinu. A proti tomu si představte situaci, kdy dáte věšet prádlo v březnu," ilustruje Beneš.

Singapurští badatelé také poukázali na možné změny samotného viru. Ten podle jejich poslední studie zmutoval do mnohem nakažlivější, ale také méně nebezpečné podoby. Karanténa kvůli covidu-19 se mění. Podcenili jsme situaci, zní z ministerstva.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu