Káže vodu a pije víno. Babiš nejde lidem příkladem, říká sociolog

Domácí 06. srpna 2020 | 07:15 — Ilona Cílková
Politici žijí v představách, že pro ně platí jiná pravidla než pro lid, říká sociolog sociolog Jiří Přibáň. Výjimečný stav je podle něj respektovatelný, pouze je-li v mezích zákona. A příkladem v době pandemie by měli jít i jednotliví politici.
Další 3 fotografie v galerii
Přibáň přiznává, že ho překvapilo, jak rychle se v Česku zavřely hranice / Česká televize

„Byl jsem potěšen tím, jak byly soudy připravené kontrolovat výkonnou moc v Česku," hodnotí Přibáň v rozhovoru pro Český rozhlaas s poukazem na rozhodnutí pražského městského souduve věci některých mimořádných opatření proti koronaviru, která justice označila z procesního hlediska za nezákonná.

Přibáň přiznává, že ho překvapilo, jak rychle se v Česku zavřely hranice a jak rychle se v české společnosti utlumil nejen politický, ale i společenský život. „Bylo to rychlejší než v jiných zemích." Stejně tak byl zaskočen i informací, že jen 30 procent české populace se cítilo nastavenými opatřeními omezeno.

Češi se ale podle sociologa obecně ukázali jako tvořivý národ schopný improvizace. „V politické rovině byla spousta chaosu, nejasností, nahodilostí, ale sama společnost zareagovala neuvěřitelně tvořivě, kreativně. Vytvořily se sítě vzájemné podpory. V rovině občanské společnosti můžeme být optimisté: ukázalo se, že když se o nás nepostarají politici, lidé se o sebe postarají sami." 

„To je nepochybně něco pozitivního. Zároveň to ale potvrzuje, že systém úplně nefungoval. Ukázalo se, že v té organizačně-administrativní rovině byly rezervy,“ dodává Přibáň s tím, že to nebyl jen případ Česka, ale například i Velké Británie.

To, že si Češi navlékli po domácku ušité roušky, když jiné nebyly k sehnání, vnímá Přibáň jako solidaritu. „Lidé pocítili to riziko a pochopili ho nejen jako snahu vlády něco prosadit, ale také jako něco, co je prospěšné bez ohledu na to, jestli to prosazuje právě vláda,“ shrnuje.

Upozorňuje ale, že i když společnost „první kolo“ s covidem vyhrála, je důležité, jak se z něj dokážou poučit politici. „Společnost můžete zavřít a úplně zmrazit jen jednou. Když se o to pokusíte podruhé, očekával bych mnohem podstatnější odpor," varuje.

Základním předpokladem proto je, že ti, co pravidla vydávají, se jimi musí sami řídit a jít příkladem, tvrdí Přibáň. Nelíbí se mu například dovolená českého premiéra Andreje Babiše v Řecku, jelikož tím akorát potvrzuje, že politici stále žijí v představě, kdy jedno doporučení platí pro prostý lid a druhé pro ně coby zástupce elity. Dle jeho názoru se tím zachoval stejně jako poradce britského ministerského předsedy Dominic Cummings. „Jde o to, jestli jdou politici příkladem, nebo sami sebe považují za osoby, které si pravidla mohou přizpůsobit,“ uzavřel Přibáň. Antibabiš nestačí. Chci být věrohodný a slušný politik, říká Kalousek k avizované opoziční koalici.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu