Lidé mají nejdříve dospět a teprve pak jít do politiky, říká Jiří Čunek

Domácí 19. června 2020 | 07:33 — Ilona Cílková
Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek své názory říká narovinu, aniž by je balil do jazyka politické korektnosti a řešil, jestli se někoho nedotkne. Jaký názor má na to, že jsou v politice velmi mladí lidé. A jaký je jeho postoj ke svobodným matkám?
Další 3 fotografie v galerii
Stávající hejtman a senátor má jasně vyhraněné názory / Facebook

Jiří Čunek se poprvé zviditelnil v roce 2006, když jako starosta Vsetína nechal přestěhovat 36 romských rodin z chátrajícího pavlačového domu do domů smontovaných z obytných buněk. Čelil kvůli tomu kritice, že vytváří romské ghetto. Kariéru mu to ale nezkazilo. Od té doby prošel nejvyššími vládními funkcemi a vrátil se zpátky na Zlínsko, kde ho teď lidovci opětovně zvolili jako lídra kandidátky pro podzimní krajské volby.

„V politice dělám to nejlepší, co chci pro své děti. A moc se neohlížím na to, kolik si to zrovna v danou chvíli myslí lidí,“ přiznává politik, v rozhovoru pro Reflex.

Podle Jiřího Čunka je politika velmi složitá a polytematická záležitost a je zapotřebí životní zkušenost. „Když řeknete starým lidem jako jsem já, proč nedáte všechny své peníze a majetek svým pětadvacetiletým až třicetiletým dětem, ať se o něj starají, odpoví vám, jestli jste se zbláznili, že by to dopadlo katastrofou. Ale správu země jim klidně svěříme?" Podle senátora je to nepřirozené, a přesto se to u nás děje. Ten komu je mezi dvaceti a třiceti lety se má starat o to, aby se ve chvíli, kdy potká svého životního partnera a založí rodinu, ekonomicky stabilizovat. A ne aby ekonomickou stabilitu hledal v politice. V ní totiž tento typ lidí rychleji podléhá nástrahám, které před něj politika klade.

„Já bych byl nejraději, aby bylo ústavou dáno, že věková hranice ministrů a premiéra je stejná jako pro senátory a prezidenta, tedy čtyřicet let. Jak může člověk, který studoval ekonomiku nebo jiný obor, správně hlasovat o sociálních věcech? To může člověk vědět až když se o staré lidi, ideálně o své rodiče, stará," míní politik.

Čunek je znám svým postojem ke svobodným matkám. „Proč mám být odpovědný za děti svobodných matek? Však ony jsou svobodnými matkami většinou proto, že se k tomu nějakým způsobem také rozhodly, a mají tedy řešit svou situaci adekvátně tomu, jaké mají možnosti." Podle Čunka je právě toto klasický problém narušování přirozeného řádu.

Rodině, která má otce, matku a dítě, se u nás nikdo nevěnuje. Všem je skoro ukradená. Místo, aby v zorném úhlu společnosti stála záchrana normálních rodin, jež mají děti, pozornost se upíná k marginálním menšinám.

Čunek zmínil i velké domácí téma, kterým byla volby Rady České televize. „Hana Lipovská byla moje hlavní volba. Jestli kvůli tomu někdo, ani nebudu jmenovat, vystupuje z církve, tak jde o úžasnou sebereflexi." Jak vypadá poslední volební průzkum?

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu