Schwarzenberg: Někdy se divím, někdy se bavím a někdy zase jenom čumím

Domácí 04. června 2020 | 14:33 — Ilona Cílková
Karel Schwarzenberg se během dnešní sněmovní schůze pustil do glosování současného dění a vysvětlil důvod, proč se jako místopředseda sněmovního zahraničního výboru podepsal pod komentář kritický vůči Izraeli.
Další 2 fotografie v galerii
Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg / Česká televize

Karel Schwarzenberg kritizoval Izrael kvůli možné anexi palestinského území. Podle něj to byl správný krok. „Když už jsme s někým přátelé podobně jako s Izraelem, je naší povinností upozornit jej na to, že dělá chybu. To rovnocenní partneři a spojenci dělají. Neznamená to přeci, že bychom neměli Izrael rádi. Já znám Izrael už od roku 1964. První velvyslanectví tohoto státu bylo v domě mých rodičů. To už je dlouhotrvající stav."

Na otázku, zda ho během koronavkrize něco překvapilo, Schwarzenberg uvedl: „Mne už nepřekvapí skoro nic. Někdy se divím, někdy se bavím a někdy zase jenom čumím. Nicméně jedno příjemné překvapení jsem prožil. Jakmile nastala krize, najednou se opět mezi lidmi probudila vlna solidarity. Zase jsme si začali pomáhat. Víte, já si něco podobného pamatuji z raného dětství za protektorátu. Vážně jsem se obával, že tato naše bohulibá vlastnost už zanikla."

A nemrzí Schwarzenberga, že máme vládu, která se opírá o komunisty? „Kdybych se měl zlobit a zachmuřovat tím, co se děje v české politice, dávno si hodím mašli. Když to berete s humorem, je to občas docela komické. Především si nezoufám. Skoro v každé straně najdete pořád různé osobnosti, které za to stojí. Podívejte se, jak báječně se vyvíjí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Během pandemie se na čas zavřely hranice. Dnes považujeme svobodný trh, cestování i svobodu slova za životní samozřejmosti. Vážíme si jich ale dostatečně? „Nic z toho v mém mládí nebylo. Všechny prožitky a názory pramení ze zkušeností a ani se nedají moc dobře předat. Když člověk nezažije na vlastní kůži, co to znamená mít zavřené hranice, co to znamená žít v totalitě, těžko si to může představit. Těžko se vám vysvětlí i to, co to znamenalo, když člověk musel emigrovat. Já vůbec nevěděl, jestli se někdy vrátím domů. Pamatuji si, co jsem tehdy řekl své ženě, když zrovna probíhala v Sovětském svazu perestrojka: Když to takhle půjde dál, tak si za dva, za tři roky, můžu někde v okolí Orlíka nebo Čimelic pronajmout chatu a strávit tam aspoň pár týdnů. V životě to tak zkrátka chodí a některé věci jsou nesdělitelné. Zrovna tak nemůžete popsat nikomu ten pocit, když vás opustí milované děvče, pokud něco podobného nezažil."

Garantem svobodných hodnot je podle Schwarzenberga Evropská unie. V souvislosti s koronavirem se na ní valí kritika, že krizi podcenila a neřešila. Podle čestného předsedy byly sjednocovací procesy odjakživa nepřetržitý boj. „Než se sjednotilo Německo, Itálie, vyžadovalo to bohužel několik válek. V Americe byla válka dokonce občanská. To, čeho jsme dosáhli my od vzniku Evropského hospodářského společenství v 50. let, je neuvěřitelné. A promiňte, bez jediné kapky krve. Je neuvěřitelné, že všichni řvou, když se má Unii nějaká pravomoc předat, aby pak nadávali, že se v koroně EU neosvědčila, když kýžené pravomoci nemá. Takové tvrzení přeci postrádá smysl. EU může jednat jenom v rámci pravomocí, které ji členské státy daly."

Největší obavu má pak čestný předseda TOP 09 z toho, že to vzdáme, zpohodlníme a půjdeme na ruku lidem, kteří si to nezaslouží. A knížecí rada na závěr? „Musíme mít respekt před právem. Teprve ve chvíli, kdy budeme právo opravdu respektovat, bude to mnohem lepší. Pokud jej budeme používat jenom jako nástroj a soubor paragrafů, které můžeme jen vhodně využít, pak je to velmi špatně. Nezapomínejte na to, že vznik práva vychází i z úcty k ostatním lidem," říká Karel Schwarzenberg. Návrh části poslanců je návratem do komunismu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu