Ministři nerostou na stromech a Kalousek taky neumí anglicky, brání Babiš Schillerovou

Domácí 18. května 2020 | 07:44 — Ilona Cílková
Ministryně financí Alena Schillerová čelí kritice novinářů, že se kvůli slabé znalosti angličtiny vyhýbá videokonferencím unijních ministrů financí. Schillerová to označila za lež. A Češi se baví. Víc než chabá angličtina jim vadí to, jak se šéfka státní kasy obhajuje.
Další 3 fotografie v galerii
Jasně, v angličtině nejsem nejlepší na světě, obhajuje se Schillerová / Facebook

Schillerová našla zastání i u premiéra Andreje Babiše. Ten v rozhovoru pro televizi Nova obhajoval jazykové dovednosti své podřízené. „Pan Kalousek taky údajně moc nemluví anglicky,“ neopomněl se otřít o předchůdce Schillerové. Znalost anglického jazyka podle jeho mínění není na postu ministra financí přílišně důležitá. „Učí se, takže já bych to neviděl jako zásadní tragédii,“ ocenil ministryni. 

Úroveň anglického jazyka ministryně financí sice „není nejlepší“, není to prý ale žádná zásadní tragédie. Z věci se podle Babiše udělala aféra: „Možná to paní ministryně mohla lépe komunikovat. Ministři ale nerostou na stromech a paní ministryně je velmi pracovitá, obětavá, má tah na branku, takže má plno jiných vlastností. Tou angličtinou asi nevládne tak, jak by měla, ale učí se, takže já bych to neviděl jako zásadní tragédii. Udělala se z toho zase taková aféra,“ pokračoval.

„Je tu rozdíl mezi ministrem financí a premiérem. Když jsem kritizoval svého předchůdce, že neumí žádný jazyk, tak je to o tom, že my, premiéři a prezidenti, jsme na Evropské radě sami. Jsou tam s námi nějací dva úředníci, ale není tam se mnou žádný Čech,“ vrátil se ke své kritice neznalosti angličtiny jeho předchůdce Bohuslava Sobotky.

U ministra financí jazyková znalost není podle Babiše tolik důležitá. „Je tam ministr financí a další osoba, třeba velvyslanec. Mimochodem, za pana Kalouska tam byl hlavně pan Povejšil, protože pan Kalousek taky údajně moc nemluví anglicky,“ míní premiér.

A jak svoji angličtinu vidí Alena Schillerová? „V Bruselu hovořím zásadně anglicky, tlumočníka nevyužívám. Na zasedání Euroskupiny a Rady Ecofin jezdím naprosto pravidelně. Osobně jsem se přímo na místě zúčastnila 20 z 24 zasedání. Má vystoupení jsou vždy v AJ,“ uvádí ministryně.

Problém je, že šéfka resortu financí se za poslední dva měsíce zúčastnila jen jednoho ze sedmi jednání ministrů Evropské unie. Na zbylých ji zastupovala náměstkyně Lenka Dupáková. Podle Schillerové je to standardní způsob, podle odborníků problém.

Podle europoslance a prvního místopředsedy Hospodářského a měnového výboru Evropského parlamentu Luďka Niedermayera z TOP 09 je neúčast ministryně na jednáních zásadním problémem, jelikož se řešily otázky spojené s financováním dopadů koronaviru na evropské ekonomiky a jednalo se rovněž o „příští Evropě“ podobě rozpočtu sedmadvacítky v letech 2021 až 2027. Neúčast Schillerové tak může Česko znevýhodnit. Vláda se nechová fér. Ať se omluví a odejde, říká Miroslav Kalousek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu