Připravme se na černý scénář. Problémy s koronavirem zdaleka nekončí

Domácí 27. dubna 2020 | 13:43 — Ilona Cílková
Pokud by se restrikce zavedené v rámci boje s koronavirem uvolňovaly příliš rychlým tempem, můžeme se obávat druhé vlny epidemie. Alespoň tak zní varování ze světa.
O viru bohužel víme příliš málo / Pixabay

Světová zdravotnická organizace před časem uvedla, že neexistují důkazy pro to, že se člověk může nakazit jen jednou. Ale jestli něco o novém koronaviru víme, tak jen to, že se chová naprosto nepředvídatelně.

Předčasného uvolnění speciálních opatření již nyní lituje třeba Japonsko. Kvůli nátlaku zrušili stav nouze a ostrov Hokkaidó zasáhla druhá vlna epidemie, a to mnohem horší než ta první. Přitom právě zde na koronavirovou epidemii zprvu zareagovali velmi pohotově a nouzový stav byl místním guvernérem Naomichim Suzukim vyhlášen už koncem února. Jenže stav nouze byl zrušen již 18. března a zřejmě šlo o unáhlené rozhodnutí. Ostrov okamžitě zasáhla další vlna koronaviru. Guvernér byl nucen opět vyhlásit stav nouze a zavádí se další přísná opatření. „Teď mě to mrzí. Neměli jsme ukončovat první nouzový stav,“ řekl pro deník TIME lékař Kiyoshi Nagase, který pomáhá vládě se záležitostmi epidemie.

V podobném duchu mluví i koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. Ten říká, že s rychlým uvolňováním nemůže vnitřně souhlasit. „Chtít otevřít obchodní centra o měsíc dříve, než byl původní plán, i když za přesně definovaných podmínek, a dříve než otevření škol, je něco, s čím nemohu vnitřně souhlasit," promluvil o svých obavách Maďar. „Jak říkává kolega, tu bestii jsme chytli a držíme ji za ocas. Nenechme ji utéct. Jsou stále obavy z toho, co by to mohlo způsobit. I s odstupem měsíců. Navíc nás to může vrátit zbytečně zpět,“ dodává s tím, že pokud se lidé budou nadále chovat zodpovědně a dodržovat prevenci, podaří se nám epidemii zvládnout.

Nového nástupu nemoci se bojí i v Německu. „Druhá vlna může být nebezpečná v tom, že může udeřit kdekoliv a všude naráz. Můžeme být na nejlepší cestě k tomu ztratit náskok,“ říká německý virolog Christian Drosten.

Katastroficky zní ale varianta statistika Ladislava Duška. Ten přiznal, že má strach z toho, co může pandemie ještě vyvolat. Zmínil i sílu viru, který má podle dat schopnost denně nakazit až 150 tisíc lidí u nás.

Všechny tyto obavy dokládají pouze to, jak nepředvídatelný koronavirus zatím pro vědce je a stále nikdo pořádně netuší, co všechno může pro lidstvo znamenat. Koronavirus je podivný. O jeho původu nemám pochybnosti, říká bioložka Peková.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu