Vhodná učební pomůcka, nebo traumatizující zážitek, který může způsobit hysterii

Domácí 28. února 2020 | 06:56 — Ilona Cílková
Do kin vstoupily dvě verze dokumentu o sexuálních predátorech na internetu V síti. Někteří odborníci se shodují na tom, že ani zkrácená hodinová verze pro děti od 12 let, není pro děti vhodná a zároveň upozorňují, že promítání filmu ve školách může způsobit hysterii.
Zneužitých dětí na českém internetu bohužel stále roste / Pixabay

K upravené verzi dokumentu V síti s podtitulem Za školou se uvádí, že ji mohou děti od 12 let sledovat bez doprovodu rodičů nebo jiného dospělého. Odborníci z Asociace nestátních organizací, Odborné společnosti pro prevenci rizikového chování a České asociace adiktologů ale ve svém prohlášení varují, že by i přesto měly mít děti zajištěnou odbornou oporu a školy by měly zvážit, jestli zvládnou s žáky vést diskuzi na téma sexuálního obtěžování.

Podle jednoho ze spoluatorů Víta Klusáka je upravená verze pozitivní, není traumatizující a je změkčená. „Text prohlášení naznačuje, že ten, kdo ho psal, neviděl verzi určenou školákům od 12 let. Jsou tam nepřesnosti a úplně mylná tvrzení,“ upotorňuje Klusák. Ve zprávě se například píše, že dokument neupozorňuje na to, že se sexuálním obtěžováním na internetu se mohou setkat i chlapci. Podle Klusáka to ale ve filmu zazní několikrát.

S prohlášením nesouhlasí ani vedoucí projektu Centra prevence rizikové virtuální komunikace a projektu E-bezpečí Kamil Kopecký, který na filmu spolupracoval. „Po celou dobu jak tvůrci (tak i my) ve veřejném prostoru vysvětlují, jak je nutná dlouhodobá práce s dítětem na úrovni rodič i učitel a jak je nutná dlouhodobá kontinuální prevence,“ napsal v tiskové zprávě.

Podle asociací ale může i přesto dokument děti traumatizovat nebo v nich znovu trauma vyvolat. „Hodinové sledování dokumentu s tímto obsahem bez adekvátního zpracování v malých skupinách s odborníkem považujeme za riskantní a nezodpovědné. Konkrétním příkladem takového záběru, který se v dokumentu objevuje, je onanující muž,“ píše se v prohlášení.

Dokumentarista Vít Klusák se ale opírá o názor expertů a je přesvědčen, že zkrácená verze je naprosto vhodná a měla by být využita i jako učební pomůcka. „Film je mnohem pozitivnější. Má jinou hudbu a končí scénou, která popisuje, že se lze tomu jednání bránit. Holky ve dvanácti vstupech navíc vysvětlují, jak se zachovat. Má to výrazný pozitivní apel,“ dodává.

Podnětem pro vznik snímku V síti se stala nabídka, s níž se v roce 2017 obrátila na Klusáka telefonní společnost O2 se svým projektem Chytrá škola. Jejím předmětem bylo natočit virální spot, který by naléhavým způsobem upozornil na strmě vzrůstající čísla zneužitých dětí na českém internetu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu