Likvidační politika ministryně Maláčové

Domácí 23. února 2020 | 04:45 — Ilona Cílková
Komise pro spravedlivé důchody, kterou dala dohromady ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, míní, že živnostníci (OSVČ) platí příliš nízké důchodové pojistné. Proto v dokumentu „Architektura nového systému“ navrhuje zvýšení odvodů OSVČ.
Maláčová chce na důchody tahat z kapes živnostníků. Některé z nich tím může zlikvidovat / Česká televize

Výpočtový základ by už nečinil polovinu rozdílu mezi příjmy a výdaji, ale hned 75 procent. Minimální vyměřovací základ by se u hlavní činnosti zvýšil z 25 procent průměrné mzdy na 40 procent.

Jak upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda ve výsledku tak například OSVČ, která utrží měsíčně průměrně 30 tisíc korun a uplatňuje šedesátiprocentní výdajový paušál, zaplatí na měsíčním odvodu skokově o 60 procent více. Místo 2544 korun hned 4069 korun. Takové navýšení může být pro některé z živnostníků likvidační.

Takováto úprava by navíc totiž dopadla nejtíživěji na ty nejmenší z živnostníků. Lépe vydělávající živnostníci by totiž nečelili tak výraznému procentuálnímu navýšení odvodů, i když i pro ně by úprava znamenala výrazné ztížení podmínek pro podnikání.

Znovu se potvrzuje, že Komisi pro spravedlivé reformy činí značné obtíže přijít s nějakým návrhem úpravy důchodového systému (o reformě opravdu nemluvme), který by nebral z kapsy těch skutečně produktivních lidí. 

Ochromením živnostenského stavu ovšem Komise nedosáhne ničeho jiného než ochromení motoru celé tuzemské ekonomiky, což se následně promítne i v prohloubení rozpočtového schodku a v růstu zadlužení. Jinými slovy, z bláta do louže.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu