Zmatky kolem DPH zdaleka nekončí. Daňový kabaret pokračuje

Domácí 17. února 2020 | 04:46 — Ilona Cílková
Zmatek kolem DPH na pivo není jediný problém. Dalším postiženými jsou kadeřnice a kadeřníci či skiareály. Právě tihle podnikatelé mají, nebo od května budou mít sníženou sazbu DPH na 10 procent, pokud jejich roční obrat přesahuje milion korun.
Zákonodárci však vytvořili v sazbách chaos / Pixabay

Zákonodárci však vytvořili v sazbách chaos, který působí problémy a radost z nižší daně kalí. Jak jsou na tom například skiareály? Od loňského února existují různé sazby DPH na dopravu lanovkou a vlekem. Paskvil vznikl v rámci poslanecké tvořivosti. Poslanci navrhli snížit DPH na dopravu z 15 na 10 procent, aby ulevili zejména krajským rozpočtům. Zatímco lyžařské vleky zůstaly v 15% první snížené sazbě, lanové dráhy (visuté nebo pozemní) se nově přeřadily do 10% druhé snížené sazby. 

Jak se ale ve Sněmovně ukázalo, v rámci pražské dopravy se snížení nevztahuje na lanovku na Petřín. To se "vyřešilo" pozměňovacím návrhem. Poslancům už ale nedošlo, že tím způsobí těžkou hlavu vlekařům na horách, kteří prodávají kombinované skipasy na vleky i­ lanovky.

Ačkoli jsou provozovatelé lyžařských středisek rádi, že DPH na lanové dráhy klesla, některým z nich způsobuje problémy to, že DPH u lyžařských vleků zůstala na 15 %. Skiareály, které disponují jak pomami, tak lanovkou a prodávají jeden skipas na oboje, totiž tápou, jak správně skipas zdanit.

„Po složitých výpočtech jsme stanovili indexy, abychom věděli, jaká část nákladů se vztahuje k lanovkám a jaká k vlekům. Po skončení každého měsíce spočítáme průchody na turniketech u jednotlivých zařízení a propočteme, jakou část zdaníme v sazbě 15­procent a jakou část v sazbě 10 procent,“ uvádí Vít Pražák, ředitel skiareálu Rokytnice, kam patří dvě lanovky a osm vleků. Kvůli tomu museli zrušit společný skipas pro východokrkonošský lyžařský region. „Věříme, že naše řešení bude obhajitelné u finančního úřadu,“ doufá.

Vlekařům tedy letos nemotá hlavu nedostatek sněhu, ale i daňový kabaret současné vlády.

Ta prosadila, že od května se DPH sníží na 10 procent i některým dalším odvětvím. Například pro kadeřnice bude platit sazba 10 procent, ale pro kosmetičky zůstane sazba na 21 procentech. Daňová bramboračka ale nenastane jen u kadeřnic a kosmetiček. Novela, kterou schválila česká vláda, snižuje také DPH na 10 procent u úklidu domácností, péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené. 10procentní sazba bude platit také na opravy obuvi a kožených výrobků, úpravy oděvů a opravy jízdních kol. Na opravy hodinek se ale bude i nadále vztahovat 21procentní sazba.

Jak uvádí ekonom Lukáš Kovanda tyto přesuny jednotlivých položek mezi různými sazbami DPH jsou nešťastné. Podnikatele a firmy často zbytečně matou, způsobují jim vyšší administrativní náklady a prodražují tak chod celé ekonomiky. Za snížením DPH u některých odvětví vidí politické důvody a sbírání bodů u potenciálních voličů. Vláda podle ekonoma zamýšlí ulevit zejména chudším, z jejichž vrstev by se mohli rekrutovat noví voliči.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu