Koncepce rozvoje venkova je schválena vládou

Domácí 15. ledna 2020 | 08:10 — Helena Malá
Vláda schválila Koncepci rozvoje venkova. Koncepce vznikla jako základní materiál pro strategické řízení rozvoje venkova ze strany Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) tak, aby byl zajištěn dynamický a vyvážený rozvoj regionů ČR.
Vláda schválila Koncepci rozvoje venkova / Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

„Důvodem vzniku materiálu je potřeba koncepčního přístupu k rozvoji našich venkovských oblastí, které jsou sice mimořádně různorodé, přesto je však spojují některé společné rozvojové problémy a potřeby. Na ty odpovídáme nastavením jednotné koncepce rozvoje venkova s jasnou vizí a jasnými cíli. Venkov je jednou z priorit MMR a Koncepce rozvoje venkova je logickým vyústěním našeho zájmu o řešení problémů jeho rozvoje,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

 
Koncepce rozvoje venkova je po Strategii regionálního rozvoje ČR 21+ další cestou, kterou bude MMR ve spolupráci se všemi partnery koordinovat rozvoj území. Materiál je postaven na rozsáhlých vědecko-výzkumných vstupech, na šetřeních v území mezi lokálními a regionálními aktéry, ale také na diskusích s nejdůležitějšími aktéry rozvoje území.

 

Koncepce vymezuje pět typů venkova, k nimž jsou přiřazeny jednotlivé rozvojové aktivity. Díky jejich realizaci bude venkov při úspěšné realizaci koncepce „územím, ve kterém se dobře žije, a o němž se zároveň říká, že se v něm dobře žije.“ Tak, aby byl venkov atraktivní pro bydlení, práci a podnikání, rozvoj cestovního ruchu apod. Aby se na venkově žilo dobře, musí být zajištěna dostatečná infrastruktura a vybavenost venkovských sídel, výkonné, stabilní a diverzifikovaná ekonomika venkova umožňující seberealizaci obyvatel venkova, zdravý, rekreačně atraktivní a klimaticky stabilní životní prostředí venkova, rozvoj lidského a sociálního kapitálu na venkově, rozvoj víceúrovňového strategického plánování a řízení rozvoje venkova.
 
Konkrétní parametry aktivit, včetně zdrojů pro realizaci a odpovědných subjektů, budou součástí připravovaného akčního plánu, který bude v polovině roku předložen vládě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu