Dobrá zpráva: Koalice se shodla na zvýšení minimální mzdy o 1 250 Kč

Domácí 28. listopadu 2019 | 08:12 — Helena Malá
Minimální mzda v Česku vzrste příští rok na 14 600 korun. Shodli se na tom včera koaliční partneři. Minimální mzda se tak zvýší na více než 40 % průměrné mzdy.
Minimání mzda se má v Česku příští rok dostat na částku 14 600 korun, stále je to ale méně než v okolních státech / Depositphotos

Česká republika se v mezinárodním měřítku z hlediska minimální mzdy dlouhodobě drží na nejnižších příčkách. Podhodnocování ceny práce oslabuje schopnost lidí žít na slušné úrovni a vede ke zvyšování výdajů státu na sociální dávky. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) proto navyšování minimální mzdy považuje za zásadní.

„Třicet let po revoluci je pracující chudoba neakceptovatelná! Jsem ráda, že koaliční partner uznal, jak důležité je, aby se minimální mzda zvyšovala výrazněji než o zaměstnavateli navrhovaných 700 Kč. 14 600 Kč je nad hranicí aktuální příjmové chudoby v Česku. Bez výraznějšího navýšení minimální mzdy budeme ale dál ostrůvkem levné pracovní síly ve střední Evropě,“ komentovala svůj postoj ministryně Jana Maláčová.

Minimální mzda se totiž pravidelně zvyšuje i v okolních státech, se kterými má Česká republika mnoho společného. Polská vláda například v září schválila nárůst minimální mzdy pro příští rok o 350 zlotých na 2 600 zlotých (15 500 Kč). Slovenská vláda nedávno stvrdila rekordní růst minimální mzdy pro příští rok na 580 eur (cca 15 tisíc Kč) z letošních 520 eur (13 390 Kč), což je nárůst o 11,5 procenta.

Minimální mzda v Česku je letos 13 350 Kč. Odbory požadovaly růst o 1 650 Kč, zaměstnavatelé by přidali nejvýš 700 Kč. Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo tři návrhy růstu o 1 150, 1 350 a 1 650 Kč. Koaliční rada se nakonec dohodla na navýšení minimální mzdy o 1 250 Kč. Její růst musí ještě schválit vláda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu