Jak zatočit s kůrovcem? Nekrmit brouka

Domácí 20. června 2019 | 05:37 — Ilona Cílková
Vrcholí první letošní rojení kůrovce. Lesníci by tak měli likvidovat napadené stromy, aby bránili jeho šíření. Loni měl až čtyři generace, letos ho zpomalil chladný květen. Kalamita ale zasahuje další oblasti, těžba dřeva proto může být letos opět rekordní.
Další 1 fotografie v galerii
Kůrovec úspěšně pokračuje ve svém tažení Českou republikou / Shutterstock

Projekt nazvaný Nekrm brouka radí majitelům lesů, jak postupovat při boji s kůrovcem. Loňský rok ukázal, že z jednoho kůrovcového stromu může být snadno další stovka. Právě teď je přitom klíčová chvíle, kdy vlastníci lesů mají vyhledávat napadené stromy a likvidovat je.

Hlavně malým majitelům a v místech, kde se kalamita teprve rozvíjí, s tím pomáhá projekt nazvaný Nekrm brouka. Jeho web shrnuje desatero rad, jak postupovat, stejně tak popisuje projevy škůdce. Patří mezi ně takzvané drtinky na kůře, vletové otvory a zelené jehličí opadané pod stromem.

Jak se bude kůrovci letos dál dařit, bude záležet na počasí. „Řekněme, že průměrná hodnota je zhruba šest týdnů, kdy musíme stromy najít, vytěžit a sanovat. Pokud bude počasí chladnější, může to být až osm týdnů, pokud bude teplejší, může to být i pět týdnů,“ přiblížil předseda skupiny Czech Forest Jan Příhoda.

Loni se v Česku vytěžilo bezprecedentních skoro 26 milionů kubíků dřeva, naprostá většina kvůli kalamitě. Oproti normálu se teď v lesích pracuje na 160 procent.

„Čísla ukazují, že minimálně 20 milionů bude napadeno v letošním roce, to znamená, že extrémní těžby, nahodilé těžby budou probíhat i v letošním roce,“ poznamenal náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.

Děkan Fakulty lesnické a dřevařské ČZU Marek Turčáni tvrdí, že kůrovec úspěšně pokračuje ve svém tažení Českou republikou. „Musím říct, že v některých oblastech už vlastně živé lesy nejsou,“ upozornil.

Rozhodující boj se o ně povede letos na Vysočině, ale škody hrozí kdekoliv.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu