Vláda roztočila platovou spirálu a teď neví, jak ji zastavit

Domácí 11. května 2019 | 04:38 — Ilona Cílková
Ta zpráva na prvních poslech zní až neuvěřitelně příznivě. Platy lékařů i sester v českých nemocnicích výrazně vzrostly, jejich odměny se dnes už téměř vyrovnají těm evropským.
Jak je to ve skutečnosti s odměnami lékařů? / Shutterstock

Podle nejnovějších dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky překročí v roce 2019 průměrná odměna lékařů v nemocnicích 84 tisíc korun, u sester je to 43 tisíc korun.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je podstatné, že se v uvedeném vyjádření tolik akcentuje slovo „odměna“. Citované sumy výdělků totiž zahrnují peníze nejen ve formě samotného platu či mzdy, ale právě také odměn, včetně výdělků za služby či presčasy. „Třeba mladší lékaři, kteří průměrně v základu berou mezi třiceti a čtyřiceti tisíci korun, se mohou citovanými sumami cítit až uraženi,“ podotkl Kovanda.

Vláda se tak trochu chytá do vlastní pasti, je přesvědčen Kovanda. „Ještě donedávna rozhazovala, když ekonomika jela naplno, a nyní, když ekonomika brzdí, chce své výdaje omezovat. Jenže lékaři, ale i další veřejní zaměstnanci, už jsou namlsáni růstem z předchozích let. Vláda přidáváním roztočila platovou spirálu a teď má těžkou hlavu z toho, jak ji zastavit,“ dodal Kovanda s tím, že proto ministr zdravotnictví předstupuje s tím, kolik že už lékaři a sestry berou, doufaje, že je chuť po dalším přidávání přejde, což je ovšem bláhová úvaha.

Roztočenou platovou spirálu půjde podle Kovandy těžko zastavit, jelikož s jídlem roste chuť.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu