Žebříček popularity mezi politiky. Kdo vede a komu už lidé nevěří?

Domácí 07. května 2019 | 04:01 — Ilona Cílková
Češi věří z představitelů parlamentních stran nejvíce předsedovi hnutí ANO a premiérovi Andreji Babišovi. I u Babiše ale převažují nad jeho příznivci lidé, kteří mu nedůvěřují. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění z přelomu března a dubna.
Další 1 fotografie v galerii
Babiš vede žebříček důvěry mezi šéfy stran, převažují ale lidé, co mu nevěří / Shutterstock

Nejméně lidé věří šéfovi hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomiu Okamurovi, kterému vyjádřily nedůvěru zhruba dvě třetiny lidí.

Do průzkumu bylo zařazeno 18 předsedů a prvních místopředsedů stran zastoupených ve sněmovně. U všech z nich převažoval podíl lidí, kteří jim nedůvěřují, nad podílem lidí vyjadřujících jim důvěru. Největší podíl důvěry měl u dotázaných Babiš s 38 procenty. Jan Hamáček, předseda ČSSD, která s ANO tvoří vládní koalici, byl na druhém místě s 30 procenty důvěry.

Babiš je zároveň jedním z politiků s největším podílem nedůvěry. V průzkumu uvedlo 56 procent lidí, že šéfovi ANO nevěří. To je stejná míra nedůvěry jako třeba v předsedu KSČM Vojtěcha Filipa.

Podobný podíl Čechů, a to 58 procent, také vyjádřil nedůvěru bývalému předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi. Ten byl v době začátku konání průzkumu ve funkci šéfa KDU-ČSL, ale nyní již stranu vede Marek Výborný, který ještě do průzkumu zařazen nebyl.

V porovnání s předchozími průzkumy z loňského prosince a letošního ledna se důvěra ve většinu politiků výrazněji nezměnila. Značný posun CVVM zaznamenalo hlavně u prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, u něhož poklesl podíl důvěry o sedm procentních bodů na 21 procent, zatímco nedůvěra v něj stoupla o 13 procentních bodů na 57 procent.

Průzkum CVVM provádělo od 30. března do 10. dubna. Zúčastnilo se ho 1052 obyvatel České republiky starších 15 let.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu