Komár přenášející ziku a dengue se objevil už i v České republice

Domácí 01. května 2019 | 04:14 — Ilona Cílková
Komár tygrovaný, který je schopen přenášet viry zika, dengue či chikungunya, se natrvalo usídlil již ve více než polovině francouzských departementů včetně Paříže. Tento druh komára se občas vyskytuje i na jižní Moravě.
Aedes albopictus se občas vyskytuje i na jižní Moravě / Shutterstock

V loňském roce komár tygrovaný (Aedes albopictus), který pochází z Asie, trvale osídlil 51 ze 101 francouzských departementů. V roce 2017 přitom vědci jeho výskyt zaznamenali jen ve 42 správních jednotkách. Vyjma prakticky celé jižní Francie se vyskytuje komár například už i v severním departementu Aisne, který hraničí s Belgií.

Komár tygrovaný může přenášet viry, které způsobují horečky, bolesti kloubů, hlavy a svalů. V evropské části Francie se objevil poprvé v roce 2004 v okolí Nice. K šíření komára tygrovaného přispívá především globální oteplování a intenzivnější mezinárodní doprava.

Každý jedinec tohoto druhu komára není nutně přenašečem některého ze zmíněných virů, stává se jím pouze v případě, když nasaje krev infikovaného člověka, většinou mimo území Evropy. Od prvního výskytu komára tygrovaného před patnácti lety zaznamenaly úřady 22 případů nakažení virem dengue a 31 případů nakažení virem chikungunya přímo ve Francii.

Komár tygrovaný se od roku 2012 ojediněle objevuje i na Břeclavsku na jižní Moravě. A právě na stejném území se také objevila už řada nemocí, které jsou pokládané za exotické. Toto výjimečně teplé území je spojované například s malárií, a to už dlouho. Zdrojem této choroby byli právě komáři – podle jejího nejčastějšího místa výskytu se jí říkalo hodonka. Právě v Hodoníně a jeho okolí byla nejrozšířenější, přenášeli ji tam komáři rodu Anopheles; postihovala především chudší vrstvy obyvatel a měla obvykle jen mírný průběh.

Další exotickou nemocí, která se na Moravě objevila, je západonilská horečka. Potvrdilo se to u nálezů z let 2015 a 2016. V Česku zatím sice není znám případ, kdy by se nemoc přenesla z komára na člověka, takové riziko ale podle odborníků existuje. Proti západonilské horečce doposud neexistuje očkování ani následná léčba. Onemocnění způsobuje těžké následky a pro infikovaného člověka může skončit i smrtí.

Vědci našli v minulosti komáry nakažené tímto virem na jižní Moravě. „Není ale vyloučeno, že se vyskytují i jinde v republice,“ řekl epidemiolog Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Brně. Virus izolovali u komára rodu Culex modestus, který se vyskytuje především u rybníků, mohou se ale adaptovat i do městských podmínek.

Do Česka západonilskou horečku pravděpodobně zavlekli migrující ptáci, kteří sem přilétají ze saharské Afriky. Od nich se nakazili i komáři. Zatím v Česku není znám případ, že by se západonilská horečka přenesla z komára na člověka. Riziko ale existuje a každý by si měl pořídit kvalitní repelent. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu