Existuje právo na bydlení? Existuje, tvrdí politička

Domácí 06. dubna 2019 | 04:03 — Ilona Cílková
Stát má garantovat cenově dostupné bydlení v určité základní kvalitě. A poslanci k tomu musí vytvořit podmínky. V této zemi, která patří mezi nejlepší tři desítky zemí v takových srovnáních, jako třeba kvalita života, máme ve skříni několik kostlivců, poznamenala Kateřina Valachová z ČSSD.
Podle Kateřiny Valachové je potřeba investovat do sociálního bydlení / Shutterstock

V čele kostlivců stojí podle Valachové čtyři skutečné příšery. Regiony s restrukturalizačními a z toho plynoucími společenskými a sociálními problémy, hned vedle dlouhodobě podfinancované školství a zase hned vedle snižující se dostupnost bydlení, přesněji situace, kdy se bydlení stává luxusem. Čtvrtou příšerou jsou dluhy a exekuce domácností.

Platforma pro sociální bydlení vypracovala Zprávu o vyloučení z bydlení za rok 2018 a je to dokument, který by si měl přečíst skutečně každý, komu záleží na této zemi a na její budoucnosti, říká Valachová. Několik čísel a faktů: V bytové nouzi (ve skutečně závažné bytové nouzi) se nacházelo loni asi 54 tisíc domácností, čili 83 tisíc osob, z toho 20 tisíc dětí a teenagerů. Asi 18 tisíc rodin žije v permanentní nejistotě na ubytovnách, skoro 17 tisíc bez skutečné střechy nad hlavou, další přežívají u příbuzných, jiné v sociálních zařízeních, ze kterých nemohou odejít, protože nedosáhnout na bydlení. Dynamicky přibývá seniorů, jejichž bytová situace dospěla do stavu „ubytovna“ či dokonce „bez domova“. Za minulé čtyři roky se jejich počet zvýšil o 70 procent.

„Je toto obraz země, ve které bychom chtěli žít? Skutečně máme žít v zemi, kde je dvacet tisíc dětí stresováno absolutní nejistotou z toho, zda se budou moci ještě zítra vrátit domů? V zemi, kde naši senioři prožívají traumata z nuceného stěhování na ubytovny? Mně tedy v takové zemi cosi zásadního chybí. A především je tu otázka, jak se srovnat s faktem, že od začátku nynějšího období prosperity počet rodin ve vážné bytové nouzi roste?,“ netají své rozhořčení Valachová.

Podle ní je potřeba investovat do sociálního bydlení. Nejdříve je třeba je nasměrovat do regionů s největšími problémy. Polovina všech rodin ve vážné bytové nouzi žije na území pouhých 14 obcí s rozšířenou působností. Lokace nepřekvapí: Sokolov, Ústí nad Labem, Most, Liberec, Karlovy Vary, Chomutov, Karviná, Havířov, Ostrava... A také Kladno, Praha, Znojmo, Brno, Olomouc.

„Kdybychom si promítli tuto mapu, kterou klidně můžeme nazvat mapou potenciálního i skutečného rodinného bezdomovectví, vůbec nebude náhoda, že tam najdeme velkou shodu – skoro stoprocentní. Ty problémy jdou ruku v ruce, jsou propojené, úzce souvisejí. A tam, kde se data nepotkávají, je vysvětlení jednoduché – ve velkých městech vzrostly náklady na bydlení tak dramaticky, že významné skupiny obyvatel včetně střední třídy jsou vytlačovány z možnosti bydlet samotnou cenou, prostou finanční nedostupností,“ řekla Valachová.

Když přiložíme stejná data na informace o podílu vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva či na údaje o podílu obyvatel s maturitou, znovu podle ní najdeme silnou korelaci, ze které se vymykají velká města. Tím se dostáváme zpět ke školství, k jeho dostupnosti, kvalitě. A podfinancování.

Nutně potřebujeme komplexní zákon o bydlení, který otevře prostor pro nápravu chyb minulosti, třeba splašené privatizace obecních bytů, tvrdí Valachová. „Ta už se stala, to nevrátíme, je třeba pokročit vpřed a ne si vyčítat, kdo v minulosti zkazil tohle a kdo toto. Všechny politické formace na tom mají podíl,“ poznamenala Valachová s tím, že hádat se, kolik procent zavinil kdo, to už nemá smysl a určitě to nepomůže těm dvaceti tisícům dětí. Potřebujeme si prý vzít příklad, jak to řeší ve vyspělých zemích, je třeba si připomenout tradici 1. republiky, potřebujeme hlavně velké investice do obecního bydlení, do nové výstavby, je přesvědčena politička. „Tak velké, aby stát mohl garantovat bydlení každému, kdo projeví snahu a bude spolupracovat,“ doplnila Valachová.

Dodala, že s tím ruku v ruce potřebujeme možnost oddlužení obyvatel za rozumných podmínek, protože to sníží závislost mnoha a mnoha rodin na sociálním systému, potřebujeme rozvojové projekty pro oživení postižených regionů, potřebujeme dofinancovat naše školství tak, abychom se místo jeho udržování v současném stavu mohli konečně zaměřit na zvyšování kvality. Ale jistota bydlení znamená domov – není až tak podstatné, zda jde o bydlení vlastní, družstevní nebo nájemní.

„Pak porazíme ony kostlivce vylézající z naší skříně, kteří – pokud se jim nepostavíme – mohou vést ke stále silnějším traumatům stále většího počtu spoluobčanů. Tím zaženeme také nebezpečí, že tato traumata začnou ohrožovat samu podstatu našeho společenského systému. A to ani nemluvím o tom, že každý posun stavu k lepšímu znamená vyšší budoucí výkon ekonomiky i nižší náklady na lepení děr záplatami, jako je příspěvek na bydlení a jiné sociální dávky,“ uvedla Valachová.

Miliardy vložené do státní a obecní bytové výstavby se vrátí, je přesvědčena Valachová. „To nejsou dary ,lemplům a nemakačenkům´, o kterých s patologickou rozkoší někteří mluví. To jsou investice, které mají svou návratnost v příštím růstu a v příštích úsporách,“ uzavřela politička.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu