Riziko povodní: Jak minimalizovat potenciální škody na majetku a zvýšit svou bezpečnost

Domácí 12. září 2024 | 19:27 — Ilona Cílková
Pokud jste v posledních dnech zaznamenali zprávy o nadcházejících intenzivních srážkách, které mohou zasáhnout většinu území České republiky od čtvrtka do neděle, pravděpodobně se ptáte, jak se na tuto situaci co nejlépe připravit. Příroda nás někdy překvapí svou mocí, ale s několika chytrými přípravami můžete minimalizovat potenciální škody a zvýšit svou bezpečnost. Přečtěte si naše praktické tipy a zjistěte, jak se připravit na možnou povodňovou situaci.
Vyhněte se chůzi nebo jízdě ve vodě, protože může být kontaminovaná a skrývat nebezpečné objekty. / Pixabay / distelAPPArath

Červenec 1997, srpen 2002, červen 2013… to jsou data nejrozsáhlejších povodní, které zasáhly naši republiku.

V České republice existuje několik oblastí, kde se povodně vyskytují nejčastěji a opakovaně. Tyto oblasti se nacházejí především podél hlavních řek a v jejich povodích. Mezi hlavní oblasti ohrožené povodněmi patří:

  • Povodí Vltavy, zejména oblasti kolem řeky, takže v Praze jsou to Karlín, Holešovice a Smíchov, na jihu Čech jsou to Týn nad Vltavou nebo České Budějovice. 
  • Labe zase „útočí“ na Ústí nad Labem, které je velmi rizikovou oblastí kvůli blízkosti řeky, dále na Děčín a na východě republiky jsou v jeho středním toku ohroženy Pardubice a Hradec Králové. 
  • I povodí Moravy bylo několikrát zkoušeno rozsáhlými záplavami, nejohroženějšími městy jsou Olomouc, Uherské Hradiště a Kroměříž. 
  • Další moravská řeka Odra dokáže obyvatele ve svém okolí potrápit, nejčastěji v Ostravě, která leží na přítoku Odry – Ostravici. Ani Opava nebo Karviná ale nejsou před její velkou vodou v bezpečí. 
  • Karlovy Vary a Cheb jsou městy podél řeky Ohře, která jsou náchylná k povodním. 
  • Ohroženo záplavami jsou i povodí Lužnice tedy Táborsko a Pelhřimovsko
  • Stejně tak i města v povodí Sázavy – Benešov a Kutná Hora.
  • Mezi další rizikové oblasti patří Podkrušnohoří a jihomoravská města a obce podél řek Svratky a Dyje.

Každopádně je důležité být připraven a vědět, co dělat před povodní, během ní, ale i poté. Přinášíme klíčové kroky, které pomohou minimalizovat rizika a škody spojené s povodněmi.

Zůstaňte v obraze

Základní, ale velmi důležitá rada. Sledujte počasí a varování. Prvním krokem k přípravě na povodně je pravidelné sledování meteorologických zpráv. Důvěryhodné aplikace a weby vám mohou poskytnout aktuální informace o počasí a varováních. Pokud máte možnost, nastavte si upozornění na mobilu, abyste byli informováni v reálném čase.

Připravte svou domácnost a vytvořte evakuační plán

Je dobré počítat i s nejhorší variantou. Mít plán evakuace je klíčové, proto raději vytvořte plán, kam se při povodni přesunete a ten sdílejte s rodinou a svými blízkými, aby všichni věděli, kam jít a jak se tam dostat. Mějte připravenou trasu a mějte na paměti, že v krizových situacích mohou být některé cesty neprůjezdné. Ujistěte se, že vaši blízcí a sousedé vědí o plánu a ví, co dělat.

Připravte si evakuační tašku

Připravte si tašku, kterou budete mít připravenou na rychlé opuštění domu. Nachystejte si do ní důležité dokumenty a osobní doklady, základní léky, baterky, nabíječky, jídlo a pitnou vodu a nějaké trvanlivé potraviny. Tato taška by měla být snadno přístupná a umístěná na místě, kde ji snadno najdete.

Zabezpečte majetek

Pokud víte, že povodně jsou na spadnutí, zkuste zvednout nábytek a cennosti na vyšší místa. Použití sandbagů k ochraně vchodů a oken může pomoci zabránit proniknutí vody. Zajistěte si, aby byly důležité věci, jako jsou doklady a elektronika, uložené v bezpečných a vyvýšených místech.

Během povodně: Co dělat?

Jestliže povodeň už bezprostředně hrozí, nebo dokonce voda je dveřmi, poslouchejte rádio, sledujte televizní zpravodajství a řiďte se pokyny místních úřadů. Pokud hrozí zaplavení vašeho domova, vypněte hlavní přívod elektřiny a plynu a přesuňte se na bezpečné místo. Pokud je nařízena evakuace, okamžitě opusťte ohrožené území. Pokud je povodeň již v plném proudu, nejdůležitější je zůstat v bezpečí. Vyhněte se chůzi nebo jízdě ve vodě, protože může být kontaminovaná a skrývat nebezpečné objekty. Nadále sledujte pokyny místních úřadů a nepokoušejte se o cestu, pokud to není nezbytné. 

Nepožívejte kontaminovanou vodu. Pokud dojde k výpadku dodávek vody nebo voda z kohoutku není bezpečná, používejte zásoby pitné vody, které jste si připravili. Nejezte potraviny, které mohly být kontaminovány.

Po povodni: Co dál?

Po povodni nezoufejte, s likvidací škod vám pomůže pojišťovna. Nevracejte se domů dříve, dokud není oblast prohlášena za bezpečnou a vyvarujte se kontaktu s povodňovou vodou, která může být kontaminovaná. Doma pak zkontrolujte škody a pořiďte první fotodokumentaci nebo video pro pojišťovnu ještě před zahájením jakýchkoliv úprav. Jakmile to půjde nejdříve, kontaktujte svoji pojišťovnu a nahlaste škody způsobené povodní. Buďte opatrní a nevstupujte do budov, které mohly být vážně poškozené.

Kontaktujte pojišťovnu. Pokud došlo k škodám na majetku, okamžitě kontaktujte svou pojišťovnu. Ujistěte se, že máte všechny potřebné dokumenty a fotografie poškození, které mohou být užitečné při vyřizování pojistných nároků.

Vyhledejte pomoc. Pokud jste byli vážně postiženi, neváhejte se obrátit na místní humanitární organizace a vládní úřady. Mohou vám poskytnout potřebnou podporu a pomoc při obnově.

Povodně mohou být nepředvídatelné a děsivé, ale s pečlivou přípravou a informováním se o aktuální situaci můžete výrazně snížit riziko a zajistit bezpečí sebe a svých blízkých. Buďte připraveni, mějte plán a dbejte na doporučení místních úřadů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu