Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Domácí 06. května 2024 | 17:43 — Marek Pokorný
V rámci EU má Česká republika dlouhodobě jednu z nejnižších mír nezaměstnanosti. Pro českou ekonomiku to však vůbec není dobrá zpráva. Je brzdou oživení české ekonomiky a konkurenceschopnosti českých firem.
České firmy zatím moc neumí oslovit potenciální zaměstnance ve věku nad 55 let / Pixabay

Přitom se až 85,2 % Čechů starších 55 let domnívá, že právě věk je hlavní překážkou při hledání nového zaměstnání. Určitě je o tom přesvědčeno 46,7 % respondentů a spíše si to myslí 38,5 % respondentů ve věkové skupině nad 55 let.

To, že Češi vnímají s rostoucím věkem své šance na získání nového zaměstnání jako klesající či omezené, vyplynulo z průzkumu společnosti MOORE Czech Republic na reprezentativním vzorku české populace. Neliší se přitom ani příliš pohled respondentů „mladší“ věkové kategorie 55 – 59 let, od pohledu starších ročníků z věkové skupiny 60 – 65 let. U těch prvních je o menších šancích pro starší přesvědčeno 42,5 % a spíše si to myslí 41,7 %.

Respondentů starší věkové kategorie je pak o tom, že věk je hlavní překážkou pro nalezení nového zaměstnání, přesvědčena více než polovina (50,4 %) a 35,6 % z nich si myslí, že to tak spíše je.

„Trh práce je v České republice přehřátý, zaměstnanci chybí v řadě profesí, přesto firmy zatím moc neumí oslovit potenciální zaměstnance ve věku nad 55 let. Přitom se většinou jedná o kvalifikovanou pracovní sílu, která často umí jazyky a do pracovního procesu vstupovala v prvních porevolučních letech na počátku 90. let. Zároveň mají před sebou dalších nejméně 5-10 let potenciální pracovní kariéry, a mohou zaměstnavatelům nabídnout zkušenosti a v řadě případů i vysokou loajalitu,“ říká Marcela Hrdá ze společnosti MOORE Czech Republic.

Je samozřejmé, že zaměstnanci ve věkové skupině nad 55 let mohou mít odlišné požadavky a očekávání od svého zaměstnání, než mladší věkové skupiny. Týká se to jak pracovního prostředí, tak například zaměstnaneckých benefitů, případně podpůrných aktivit, které by jim při hledání a výkonů zaměstnání pomohly. A na to, přes veškerá firemní úsilí o to být celoživotní zaměstnavatel, nejsou zatím firmy plně připraveny a svou zaměstnaneckou politiku orientují zejména na mladší ročníky.

Právě i z průzkumu pro MOORE Czech Republic vyplynulo, že 69,3 % respondentů vnímá obavy zaměstnavatelů, že právě, když zaměstnanci dovrší určitý věk, tak nedokáží udržet krok s rychle se vyvíjejícími technologiemi a digitálními změnami a 64 % je přesvědčeno, že firmy prostě preferují mladší zaměstnance. 52,2 % respondentů si myslí, že firmy mají u věkové skupiny nad 55 let předsudky z hlediska produktivity a motivace.

„Spíše než fakta, hrají negativní roli v HR strategii firem předsudky. Ty budou muset ve své personální politice a jejím věkovým zaměřením projít mentální transformací, pokud chtějí samy udržet tempo rozvoje například ve srovnání se zahraniční konkurencí. Týká se to celého portfolia oblastí, začínající tím, že budou muset potřeby zaměstnanců ve věku nad 55 let nejprve lépe poznat a na základě této analýzy pak sestavit postupy, kterými dokáží oslovit tuto určitě zajímavou skupinu potenciálních zaměstnanců,“ doplňuje Marcela Hrdá.

Právě jednou z oblastí, která je důležitá pro potenciální zaměstnance ve věku nad 55 let, je míra flexibility ze strany zaměstnavatele. 58,8 % respondentů starších 55 let a 62,6 % ve věku 60 – 65 let žádnou míru flexibility ze strany zaměstnavatelů nevidí. Musí se prostě vejít do standardních parametrů zaměstnanecké politiky, které jsou ale většinou nastaveny na věkové kategorie mladších a středních věkových skupin.

To znamená například zaměření na programy pro zaměstnané matky s dětmi, nebo přemíra sportovního vyžití coby benefitů, zatímco zaměstnanci ve věkové skupině 55+ spíše ocení jako benefit například kulturní představení a zaměření na další vzdělávací aktivity.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí, MOORE Czech Republic

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu