Když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Fialova vláda nahrála opozici na smeč, myslí si komentátor Holec

Domácí 09. ledna 2022 | 06:18 — Ilona Cílková
Vláda Petra Fialy navrhuje, aby platy politiků, soudců a státních zástupců zůstaly od února stejně vysoké jako loni. Předlohu chce přijmout zrychleně ve stavu legislativní nouze, sněmovna by ji mohla projednávat již příští úterý.
Fialova vláda chce pro změnu platy nejen politiků, ale i soudců a státních zástupců zmrazit pouze na rok / Foto: www.vlada.cz

„Rozhodli jsme o tom, že na dobu jednoho roku navrhneme zmrazení platů všem ústavním činitelům. Ministerstvo práce a sociálních věcí už připravuje příslušnou novelu zákona,“ oznámil Fiala na brífinku.

Konkrétně se to tedy bude týkat prezidenta, senátorů, poslanců, členů vlády, ústavních a dalších soudců, vedení Nejvyššího kontrolního úřadu a členů Bankovní rady ČNB. V širším pojetí případně i zastupitelstev. „Pokládáme za přirozené, že ve chvíli, kdy ve státní sféře nerostou platy s výjimkou těch, co bojují proti covidu, neporostou ani platy ústavních činitelů,“ vysvětloval Fiala.

Zmrazení platů vrcholných politiků navrhoval již na sklonku minulého období expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a to na pět let. Současná vládní většina to však tehdy odmítla s tím, že jde o předvolební populismus. Takže když teď zmrazení platů politiků schválila i Fialova vláda, je to laciný povolební populismus?

Podle komentátora Petra Holce to svým způsobem populismus je i není, jak uvádí například na webu plus.rozhlas.cz, stejně jako v případě Babišovy vlády. Ta chtěla platy politiků zmrazit na pět let s tím, že se nyní i lidem „mrazí“ většinou výrazně nižší reálné platy kvůli inflaci a rostoucím cenám energií. A ve volbách za to „populisticky“ případně slíznout nějaké procento hlasů, protože vysoké platy politiků veřejnost dráždí už od doby, kdy si je krátce po pádu komunismu štědře nastavili.

Podle webu plus.rozhlas.cz chce Fialova vláda pro změnu platy nejen politiků, ale i soudců a státních zástupců zmrazit pouze na rok i kvůli tomu, že nyní snižuje zvýšení platů státních zaměstnanců, které jim schválila Babišova vláda. "A přitom chce populisticky tlumit jejich odpor, který záhy vypukl. Už se ozvali odboráři i soudci, kteří už si předtím ve stejné věci vysoudili ústavní precedent. A s nimi i senátoři vládních stran, kteří řekli, že tentokrát zmrazení platů ústavních činitelů schválí, když to navrhuje jejich vlastní vláda," dodává Holec.

Zmrazení platů mají poslanci projednat příští týden, a jak už v České televizi ukázali exministryně financí za ANO Alena Schillerová nebo šéf SPD Tomio Okamura, nabila tím Fialova vláda opozici. Okamura řekl, že zmrazení platů podpoří, zkusí ho ale prodloužit na celé volební období. To vládní politici budou najednou obhajovat víceméně to samé, co tady jen před třemi měsíci zamítli jako populismus.

Zdroj: plus.rozhlas.cz, ct24.ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu